Ponta: Voi propune în CSAT o analiză despre cum putem sprijini Moldova, pe fondul crizei din Ucraina

de G.S.    |    03 Mai 2014   •   13:33
Ponta: Voi propune în CSAT o analiză despre cum putem sprijini Moldova, pe fondul crizei din Ucraina Foto: Agerpres
Premierul Victor Ponta spune că va propune ca în următoarea şedinţă a CSAT să existe "o analiză foarte clară" a instituţiilor statului, inclusiv a serviciilor de informaţii, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.
"România nu este în niciun fel ameninţată, dar regiunea e un focar de pericol şi trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru a asigura integritatea şi securitatea Republicii Moldova", a declarat premierul Victor Ponta, sâmbătă, la Târgu Jiu.
El a spus, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor legate de suplimentarea bugetului Armatei în contextul conflictului din Ucraina, că s-a decis deja ca Ministerul Apărării Naţionale să beneficieze de o alocare suplimentară de 700 de milioane de lei, pentru modernizare, retehnologizare şi întreţinere.
Întrebat de jurnalişti despre informaţii furnizate de presa rusă potrivit cărora România nu ar rezista mai mult de 30 de minute în faţa unui război, Ponta a răspuns: "Ar rezista mult mai mult".
"Tocmai pentru că vreau să dau asigurări că niciun cetăţean român nu este şi nu va fi în pericol, luni, împreună cu ministrul Mircea Duşa, vom face o analiză şi vom pregăti pentru prima şedinţă a CSAT toate datele şi strategia pentru a da asigurări populaţiei Romaniei şi fratilor de pe peste Prut. Niciun român nu e în pericol, dar investiţii suplimentare şi o strategie sunt absolut necesare", a spus Ponta.
El a precizat că şedinţa CSAT o stabileşte preşedintele, el urmând însă să propună, în calitate de vicepreşedinte al CSAT, să fie făcută o analiză în legătură cu ceea ce va putea face România pentru a sprijini guvernul legitim al Republicii Moldova.
"Preşedintele o stabileşte (şedinţa CSAT-n.r.), noi vom propune. În calitatea mea de vicepreşedinte al CSAT, voi propune ca obligatoriu să avem din partea tuturor instituţiilor statului, nu doar cele guvernamentale, ministere, ci şi din partea serviciilor de informaţii, o analiză foarte clară apropo de ceea ce putem şi trebuie să facem pentru a sprijini guvernul pro-european şi guvernul legitim al Republicii Moldova", a declarat premierul.
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, declara, joi, despre temerile legate de un conflict militar în Ucraina că este vorba doar de "un război psihologic în capcana căruia nu trebuie să cădem" şi că România este un stat puternic, cu sistemul de securitate naţional asigurat.
Tot joi, Mircea Duşa anunţa că MApN va beneficia de o rectificare pozitivă în acest an care va duce bugetul la peste 1,5% din PIB şi că mare parte din bani vor merge spre înzestrarea Armatei, el precizând că a discutat deja la fabricile din Cugir pentru viitoare contracte.
 

x close