Antena 3 CNN Politică Portretele celor doi candidaţi rămaşi în cursa prezidenţială: Traian Băsescu şi Mircea Geoană

Portretele celor doi candidaţi rămaşi în cursa prezidenţială: Traian Băsescu şi Mircea Geoană

Portretele celor doi candidaţi rămaşi în cursa prezidenţială: Traian Băsescu şi Mircea Geoană
23 Noi 2009   •   21:33

Mai mult de 18 milioane de cetăţeni români cu drept de vot au fost aşteptaţi, duminică 22 noiembrie 2009, la urne, pentru a-şi exprima opţiunea pentru noul preşedinte al României, în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale.

Zece candidaţi s-au aflat în această cursă, însă doar doi s-au calificat pentru turul doi de scrutin, care va avea loc pe 6 decembrie 2009. Aceştia sunt, în ordinea alfabetică, Traian Băsescu, din partea Partidului Democrat Liberal, şi Mircea Geoană, din partea Partidului Social Democrat.

Conform rezultatelor parţiale anunţate luni, 23 noiembrie 2009, la ora 20:00, după centralizarea rezultatelor din 99,81% secţii de votare, Traian Băsescu a obţinut 32,43% dintre voturile valabil exprimate, în timp ce Mircea Geoană a a obţinut 31,16% dintre voturile valabil exprimate. Cel mai apropiat de cei doi a fost candidatul Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, cu 20,02% dintre voturi, restul candidaţilor obţinând sub 6% dintre voturile valabil exprimate.

Traian Băsescu
Născut pe 4 noiembrie 1951, Traian Băsescu este actualul preşedinte al României. Susţinut de Partidul Democrat Liberal, Traian Băsescu îşi doreşte al doilea mandat pe o perioadă de cinci ani şi este cotat cu mari şanse să acceadă cel puţin în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Criticat pentru rolul de "preşedinte-jucător" pe care şi l-a asumat în primul mandat, Traian Băsescu, fost ministru al Transporturilor şi primar general al Municipiului Bucureşti, este primul preşedinte suspendat din funcţie de Parlament.

Vezi aici profilul complet al lui Traian Băsescu, candidatul susţinut de PDL pentru funcţia de preşedinte

Mircea Geoană
Născut într-o familie de militari, la Bucureşti, şi cu studii la Facultatea de Mecanică din cadrul Politehnicii Bucureşti, Mircea Geoană a ales ulterior o carieră de diplomat. La cei 51 de ani, după patru ani de conducere a PSD, Mircea Geoană încearcă din această postură să se impună ca o alternativă la actualul preşedinte. Erijat în principalul pretendent la intrarea în turul doi alături de actualul preşedinte Traian Băsescu, liderul PSD încearcă să-i convingă pe români că este cea mai bună soluţie pentru ocuparea fotoliului din dealul Cotrocenilor.

Vezi aici profilul complet al lui Mircea Geoană, candidatul PSD pentru funcţia de preşedinte

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri prezidentiale Mircea Geoană
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close