Antena 3 CNN Politică Portugalia sprijină oficial aderarea României la Schengen. Anunțul făcut de premierul portughez, Antonio Costa, aflat în vizită la București

Portugalia sprijină oficial aderarea României la Schengen. Anunțul făcut de premierul portughez, Antonio Costa, aflat în vizită la București

Prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa, aflat în vizită în România, a transmis astăzi un mesaj de susţinere pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

antonio-costa-nicolae-ciuca
Sursa foto: Facebook/ Guvernul Romaniei
de Mia Lungu    |    19 Mai 2022   •   13:07

"Este prima mea vizită bilaterală în acest nou mandat al meu ca prim-ministru şi cu multă plăcere o fac aici în România. Aş dori să profit de această ocazie pentru a mulţumi comunităţii române rezidente în Portugalia pentru integrarea sa atât de pozitivă, iar în ultimele decenii a contribuit la dezvoltarea ţării noastre.", a spus Antonio Costa.

"Suntem indiscutabil susţinători ai aderării României la spaţiul Schengen şi sperăm că această integrare în spaţiul Schengen va facilita circulaţia românilor rezidenţi în Portugalia, schimburile dintre ţările şi popoarele noastre", a afirmat Antonio Costa, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Nicolae Ciucă.

El a subliniat că acordul româno-portughez privind cooperarea în domeniul apărării, semnat cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, va duce la creşterea cooperării militare între cele două ţări.

"Am identificat în discuţiile purtate diverse domenii de cooperare - în domeniul energiei şi în programele de rezilienţă ale celor două ţări şi vom găsi posibilităţi de a rentabiliza sprijinul pentru cooperarea şi rezilienţa ţărilor noastre. În ultimii ani am avut o excelentă experienţă în cooperarea bilaterală în domeniul la apărării, cel mai bun exemplu este programul pe care l-am dezvoltat împreună în privinţa achiziţionării avioanelor F16 şi, prin acordul semnat astăzi de miniştrii Apărării, se va aprofunda, de asemenea, cooperarea în domeniul militar", a arătat Antonio Costa.

NATO va apăra teritoriul oricăror ţări ale Alianţei

"Este o mare onoare ca forţele noastre armate să desfăşoare în România misiunea care ne-a fost atribuită de NATO de întărire a apărării şi a capacităţii de descurajare în partea estică a NATO, într-un moment în care Europa se confruntă cu o atitudine beligerantă, de încălcare a dreptului internaţional şi de atac barbar desfăşurat de Rusia în Ucraina."

"Este încă o dată cel mai bun prilej de a afirma alianţa noastră şi apărarea integrală a teritoriului oricăror ţări din NATO. Noi, care suntem în extrema occidentală a Europei, nu avem nicio îndoială că graniţa noastră de securitate începe aici, în România, începe la fiecare dintre graniţele din ţările NATO."

"Apărarea graniţelor noastre înseamnă nu numai să apărăm graniţele noastre naţionale, ci şi graniţele fiecăruia dintre aliaţii noştri. Forţele noastre armate apără graniţele tuturor ţărilor din NATO. Este sigur că vom contribui la apărarea tuturor şi cu toţii vom avea o securitate mai bună şi vom putea asigura pacea în Europa", a adăugat Antonio Costa.

Semnare Acord între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării, conferință de presă susținută de PM N. Ciucă împreună cu omologul portughez, António Costa

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ceremonia de semnare a Acordului între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării, urmată de conferința de presă susținută împreună cu omologul portughez, António Costa

Posted by Guvernul României on Wednesday, 18 May 2022

×
Subiecte în articol: Portugalia Schengen Antonio Costa
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close