Antena 3 CNN Politică Povestea dosarului care s-a rezolvat după 8 ani. Află totul despre Trofeul Calităţii, dosarul în urma căruia a fost acuzat Năstase

Povestea dosarului care s-a rezolvat după 8 ani. Află totul despre Trofeul Calităţii, dosarul în urma căruia a fost acuzat Năstase

Povestea dosarului care s-a rezolvat după 8 ani. Află totul despre Trofeul Calităţii, dosarul în urma căruia a fost acuzat Năstase
de O.P.    |    21 Iun 2012   •   05:53

Povestea dosarului "Trofeul Calităţii" a început în anul 2004 atunci când Adrian Năstase a fost acuzat că a strâns fonduri pentru campania sa electorală la prezidenţiale. Asta prin organizarea unui simpozion unde au fost invitate mai multe firme şi persoane fizice, contra unei taxe de participare. Din banii respectivi s-ar fi tipărit materiale electorale.

Alţi cinci inculpaţi au fost condamnaţi pe baza acuzaţiilor aduse în dosarul "Trofeul Calităţii".Fostul premier Adrian Năstase este acuzat că în 2004 a strâns fonduri pentru campania sa electorală la prezidenţiale, prin organizarea unui simpozion - deja celebrul "Trofeu al calitaţii". Dosarul a fost trimis în judecată în ianuarie 2009.

Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii, condus la vremea respectivă de Irina Jianu. Taxele de participare colectate de la diverse firme de construcţii depăşeau şase milioane şi jumătate de lei şi ar fi ajuns în visteria unor firme controlate de apropiaţi ai lui Adrian Năstase. Din bani s-ar fi tipărit materiale electorale.

Procurorii DNA susţin că pentru a strânge cât mai mulţi participanţi la simpozion, angajaţii inspectoratului de stat în construcţii au făcut presiuni asupra reprezentanţilor diverselor firme.

Practic, Adrian Năstase este acuzat că şi-a folosit influenţa de şef de partid pentru a obţine în interes propriu foloase necuvenite.

Prima sentinţă în acest dosar s-a dat pe 30 ianuarie, anul acesta.

Ceilalţi inculpaţi au primit câte 7 ani. Decizia a fost atacată cu recurs de fostul premier. La ultimul termen, procurorii au cerut  o pedeapsă mai mare pentru Adrian Năstase, pe motiv că doi ani de închisoare nu ar fi suficienţi pentru... îndreptarea inculpatului.




×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close