Antena 3 CNN Politică Predoiu: Nu am fost consultat anterior luării deciziei de asumare a răspunderii pe coduri

Predoiu: Nu am fost consultat anterior luării deciziei de asumare a răspunderii pe coduri

Predoiu: Nu am fost consultat anterior luării deciziei de asumare a răspunderii pe coduri
Sursa foto: Catalin Predoiu
19 Mai 2009   •   11:15

Elaborarea codurilor juridice s-a transformat, după consultările de la Cotroceni, din 26 februarie, dintr-un subiect tehnic într-o dispută politică a afirmat marţi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu la audierea de la Comisia juridică pe marginea reformei din acest domeniu. Ministrul a susţinut că nu a fost consultat niciodată înaintea deciziei coaliţiei guvernamentale ca Executivul să îşi asume răspunderea în Parlament pe codul civil şi pe codul penal. Predoiu a punctat necesitatea unor noi coduri, dar a acuzat politizarea procesului de elaborare şi adoptare a celor patru coduri juridice, reproşând şi presei ?tabloidizarea? acestui subiect.

Deciziile coaliţiei pe justiţie, fără consultarea "independentului" Predoiu

Ministrul a declarat că nu a fost consultat înaintea deciziei coaliţiei ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe codul civil şi pe codul penal şi că aşteaptă să discute cu premierul Emil Boc înainte de a formula o poziţie pe marginea acestei decizii a PDL şi a PSD.

"Nu am fost consultat anterior luării acestei decizii de către coaliţie. Aştept să am o discuţie cu prim-ministrul şi apoi îmi precizez poziţia. Nu pot comenta resorturile politice ce au dus la această decizie a coaliţiei. (...) Mandatul meu în Guvern este unul aproape limitat la chestiuni de ordin tehnic", a mai spus Predoiu.

Predoiu a explicat că, la întâlnirea de la Cotroceni pe marginea progreselor în reforma Justiţiei, din februarie, a propus derularea unei a doua runde de negocieri asupra proiectelor de coduri elaborate de Ministerul Justiţiei, urmate de asumarea răspunderii Guvernului.
"Ce se întâmplă acum depinde de decizii ale coaliţiei, la care eu, prin statutul meu în Guvern, nu iau parte", a mai spus Predoiu.

MJ, în graficul obligaţiilor asumate faţă de CE

În ceea ce priveşte obligaţiile MJ în materie de reformaă a Justiţiei, Predoiu i-a informat pe senatorii jurişti că ministerul condus de el este în grafic cu respectarea condiţiilor impuse de CE. Ministrul a criticat CSM pentru "mentalitatea" magistraţilor şi Parlamentul de la care aşteaptă "modernizarea legislaţiei", dar care a ciuntit sau a întârziat votarea unor proiecte de legi eleborate de MJ.

În opinia ministrului, după întâlnirea de la Cotroceni, din februarie, pe marginea condiţiilor de îndeplinit în virtutea mecanismului de verificare şi monitorizare din partea Comisiei Europene, discuţia asupra celor patru coduri a devenit "o dispută politică".

"Tema codurilor ar trebui abordată fără patimă şi la o oarecare distanţă de efervescenţa politică a momentului", a spus Predoiu, arătând că a luat act cu rezervă de "atacurile politice străvezii la adresa MJ, ca şi baletul politic în jurul acestuia".

Vizat cu debarcarea din funcţie de către PSD, ministrul a arătat că eventualul conţinut negativ al raportului de ţară al CE nu poate fi imputat numai MJ. Predoiu a afirmat că Ministerul Justiţiei este în grafic cu măsurile care ţin exclusiv de instituţie în ce priveşte îndeplinirea condiţiilor CE.

"După atingerea unor obiective precum finalizarea proiectelor de coduri, păstrarea stabilităţii cadrului legislativ anticorupţie şi obţinerea unui raport bun în vara anului 2008, ne străduim acum să menţinem funcţional un sismtem tarat de lipsuri financiare şi afectat de deficitul de resurse uman", a spus ministrul.

CSM, acuzat că înţelege independenţa justiţiei unidirecţional

Ministrul Predoiu a criticat Consiliul Superior al Magistraturii, dând ca exemplu demersul "în scop propagandistic" al acestua de a sesiza Curtea Constituţională cu constatateea unui conflict de natură constituţională între autoritatea judecătoarească, pe de-o parte, şi Executivul, pe de altă parte.

"Relaţia MJ cu CSM nu a fost mereu aşa cum mi-aş fi dorit. CSM a fost conceput ca un organism care să garanteze independenţa justiţiei, dar acest rol a fost înţeles unidirecţional. Pe când independenţa, în înţelegerea mea, impune o doză majoră de responsabilitate, care să fundamenteze şi în cele din urmă să o justifice. Dacă nu va interveni mult aşteptata schimbare de mentalitate, se va pune în cauză însăşi arhitectura acestuia", a spus Predoiu, referindu-se la CSM.

Cătălin Predoiu a afirmat că aşteaptă schimbarea mentalităţii magistraţilor - "mulţi dintre ei fiind foarte buni, şi se vede prin deciziile pe care le dau" -, o "prospeţime" în sistem, iar de la politiceni aşteaptă "modernizarea legislaţiei".

Reproşuri către parlamentari: proiectele de lege ale MJ, ciuntite sau nevotate

Predoiu a reproşat de altfel Parlamentului ca foarte multe legi trimise de MJ au fost fie ciuntite, fie nevotate datorită disputelor şi orgoliilor politice.

El a respins acuzele formulate de unii politicieni social-democraţi şi liberali referitoare la timpul prea scurt de dezbatere publică alocat acestor coduri.
"Nu împărtăşesc viziunea că Guvernul trebuie să informeze în particular pe fiecare cetăţean cu privire la actele legislative adoptate. Sunt împăcat că Ministerul Justiţiei a consultat pe toţi cei care trebuiau consultaţi, magistraţi, mediul academic, profesionişti, societatea civilă, prin mese rotunde şi simpozioane organizate în 2008, dar şi pe toţi cei care au dorit să se informeze şi să fie consultaţi. Este o nedreptate a acuza acum Ministerul Justiţiei de neconsultare", a afirmat Predoiu.
Ministrul a criticat şi pe unii parlamentari care au încercat să acrediteze ideea că proiectele de coduri elaborate de către subcomisiile speciale ale Legislativului ar fi mai bune decât propunerile avansate de MJ. Predoiu a amintit că osatura principală a codului penal şi civil, elaborate de subcomisiile parlamentare, aparţine de fapt MJ.
În ceea ce priveşte lipsa unui studiu de impact al codurilor, imputată de unii senatori şi deputaţi, Predoiu a subliniat că ar fi fost "ilogică" efectuarea acestuia pentru legi care încă nu erau în stadiul final de adoptare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close