Antena 3 CNN Politică Premierul Marcel Ciolacu a cerut demisii în cazul Căminele Groazei: "Aveau atribuţii directe!"

Premierul Marcel Ciolacu a cerut demisii în cazul Căminele Groazei: "Aveau atribuţii directe!"

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat astăzi, înainte de şedinţa de guvern, demisiile unor funcţionari implicaţi în dosarul Căminele Groazei.

de Alin Tarnovschi    |    07 Iul 2023   •   12:14

"S-a întâmplat în acele azile ale groazei, aşa cum au fost denumite, pe bună dreptate, de către presă. Oameni în vârstă, oameni bolnavi şi vulnerabili, care în loc să fie ajutaţi au fost efectiv torturaţi. Eu, personal, vă spun sincer, nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracţional organizat, cu complicitatea unor funcţionari, trebuie să răspundă cât mai repede.

Îi solicit domnului ministru al Muncii ca, astăzi, conducerea ANPIS (n.r. Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) să fie destituită şi conducerea AJPIS Ilfov (n.r. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială). Conducerea AJPIS Ilfov care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre. Au autorizat un centru pe data de 29 iunie 2023, un centru pe data de 10.05.2023 şi un centru autorizat provizoriu pe data de 10.05.2023. Domnul ministru o să meargă la briefing să vă prezinte pozele din dosare care arată că aceste centre sunt nişte hoteluri de cinci stele şi realităţile pe care le-au găsit presa acolo.

Anumiţi funcţionari au schimbat pozele şi realitatea şi au dus către conducerea ANPIS către autorizare imagini şi lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitate. De aceea, domnul ministru, vă rog frumos, toate materialele pe care le aveţi, să le puneţi la dispoziţia presei, toate informaţiile pe care le aveţi şi să detaliaţi tot parcursul de autorizare şi absolut totul ca românii să ştie exact ce s-a întâmplat", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu, apel la şefii Consiliului Judeţean Ilfov şi Primăriei Sectorului 3

"Vreau să fac, nefiind în atribuţiile mele de prim-ministru, un apel la conducerea Consiliului Judeţean Ilfov şi conducerea Primăriei Sectorului 3 să destituie de urgenţă conducătorii DGASP-urilor locale pentru că în atribuţiile lor şi vă citez din lege: atribuţii de furnizare, administrare şi contractare a serviciilor sociale, fiind responsabile de calitatea serviciilor prestate, precum şi de monitorizarea financiară şi tehnică a contractelor încheiate. Deci aveau atribuţii directe în ceea ce priveşte funcţionarea şi calitatea serviciilor către persoanele vârstnice, copii sau persoane cu dizabilităţi.

De asemenea, doresc destituirea din funcţia de preşedinte a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, această instituţie având un Corp de Control şi atribuţii clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire. Constatăm că sunt deja trei instituţii, una locală, două centrale, care aveau atribuţii de control şi s-a ajuns în situaţia în care s-a ajuns", a mai declarat Marcel Ciolacu.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close