Antena 3 CNN Politică Premierul Viorica Dăncilă, întâlnire cu omologul slovac: „Apărarea, temă principală de discuție”

Premierul Viorica Dăncilă, întâlnire cu omologul slovac: „Apărarea, temă principală de discuție”

Premierul Viorica Dăncilă, întâlnire cu omologul slovac: „Apărarea, temă principală de discuție”
Sursa foto: Foto: Captură Antena3
11 Sep 2018   •   11:09

Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a primit, marţi, la Palatul Victoria, pe premierul Republicii Slovace, Peter Pellegrini. În urma discuțiilor oficiale, cei doi premieri au susținut declaraţii de presă comune.
"În ceea ce priveşte agenda europeană, am acordat o atenţie specială subiectelor care se vor afla prioritar în programul preşedinţiei române la Consiliul UE. Am evidenţiat în special faptul că politica de coeziune are o valoare atât simbolică pentru avansarea Uniunii, cât şi una concretă, generatoare de valoare adăugată certă, în direcţia asigurării convergenţei şi reducerii diferenţelor de dezvoltare. Atât Slovacia, cât şi România, în calitate de beneficiare ale acestei politici, sunt dovada clară a importanţei acestei politici în plan european. În acest context, am subliniat faptul că România va acorda, pe durata mandatului la preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, o atenţie prioritară avansării negocierilor cu privire la viitorul cadru financiar multianual 2021-2027", a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul român a adăugat că, în ceea ce priveşte securitatea internă a UE, a evidenţiat faptul că obiectivul consolidării siguranţei va reprezenta unul dintre pilonii pe care vor fi definite priorităţile României pe durata mandatului la Consiliul UE.

"Ne propunem să acordăm o atenţie deosebită eforturilor de asigurare a unui cadru consolidat de securitate internă în Uniunea Europeană, în beneficiul cetăţenilor europeni şi de sprijinire a restaurării funcţionalităţii spaţiului Schengen. Aceasta va fi încă o oportunitate pentru noi de a demonstra valoarea adăugată a României în realizarea obiectivelor în materie de securitate. Am exprimat disponibilitatea de a coopera îndeaproape cu partea slovacă pe parcursul exercitării preşedinţiei în exerciţiu a OSCE, mai ales în perspectiva deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019", a afirmat Dăncilă.

Premierul a menţionat şi temele bilaterale abordate în cadrul convorbirilor purtate cu omologul slovac. 

"Am discutat cu domnul prim-ministru slovac despre consolidarea relaţiilor şi cooperării bilaterale, inclusiv la nivel sectorial. O atenţie specială am acordat-o dialogului pe probleme strategice, şi anume domeniilor apărare, cu accent pe misiunile la care militarii români şi slovaci participă, dar şi pe domeniul energiei. Am examinat iniţiative relevante privind securitatea energetică, interconectivitatea reţelelor de transport şi coridoarelor de tranzit, reiterând sprijinul României pentru proiectul BRUA, dar şi pentru alte formate de cooperare regională, care ar putea aduce valoare adăugată în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării", a declarat Dăncilă.

Tot marţi, premierul slovac se va întâlni şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

 

×
Subiecte în articol: aparare premier Klaus Iohannis
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close