Antena 3 CNN Politică Președintele de onoare al AUR, Călin Georgescu, este anchetat de procurori

Președintele de onoare al AUR, Călin Georgescu, este anchetat de procurori

Președintele de onoare al AUR, Călin Georgescu, este anchetat de procurori. Acesta este vizat de un dosar penal în urma declarațiilor despre Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu.

Președintele de onoare al AUR, Călin Georgescu, este anchetat de procurori
Sursa foto: Facebook
de Adelina Miron    |    08 Feb 2022   •   16:32

„Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi", este articolul de lege care stă la baza dosarului deschis de Parchetul General.

Anul trecut, Călin Georgescu a afirmat despre Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu că sunt eroi ai neamului românesc: „Neamul românesc (...) a trăit prin Ştefan cel Mare, Mihai VIteazu, Horia, Avram Iancu, Kogălniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi”.

Întrebat dacă nu se teme că va fi izolat pentru că vorbește în termeni apreciativi despre Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu, Călin Georgescu a răspuns: „Toţi au făcut şi fapte bune şi altele mai puţin bune, dar, în general, un lider autentic este cel care spune adevărul şi dacă nu spui adevărul nu ai cum să fii lider (...) mai trebuie menţionat că istoria a fost mistificată”.

Pus să-și exprime poziția față de afirmațiile lui Călin Georgescu despre Zelea Codreanu și Ion Antonescu, co-președintele AUR George Simion a declarat la Sinteza Zilei că acesta ”a făcut o gafă” și că trebuie să își ”clarifice” afirmațiile. George Simion a precizat că i-ar putea fi retras titlul de președinte de onoare lui Călin Goergescu dacă nu își schimbă opinia.

„Domnul Georgescu a făcut o gafă. M-am născut în 1986 şi nu vreau să fiu asociat cu simpatii anitsemite.

Noi suntem o alianță, am închegat toate figurile patriotice, toate figurile vizibile din spaţiul public. Nu mă da nimeni afară din partid. Eu nu vreau să mă asociez. Noi trebuie să construim o mișcare romanească fără mișcări totalitare şi comuniste. (...)

Cei din partid care au aceste simpatii trebuie să-şi clarifice poziția şi să lămurească aceste lucruri. Dacă vrei să faci politica viitorului, nu trecutului, nu te mai uiți înapoi spre anii '80 spre ani '30 trebuie să vorbești de viitor şi ce vrei pentru ţară. Proiectele noastre pentru ţară ce vrem noi pentru sistemul energetic, ce vrem noi pentru micul producători. Dacă rămân cantonați nu au ce să caute aici", a spus George Simion în emisiunea Sinteza Zilei.

 

 

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close