Antena 3 CNN Politică Preşedintele, premierul, miniştrii şi parlamentarii, printre cei mai bine plătiţi bugetari

Preşedintele, premierul, miniştrii şi parlamentarii, printre cei mai bine plătiţi bugetari

Preşedintele, premierul, miniştrii şi parlamentarii, printre cei mai bine plătiţi bugetari
Sursa foto: bani
28 Mai 2009   •   16:10

9.000 de lei. Atât vor câştiga lunar cei mai bine plătiţi bugetari din România, potrivit noului proiect al legii salarizării unitare. Venitul respectiv va fi plătit preşedintelui, şefilor celor două camere ale parlamentului şi preşedinţilor Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Parlamentarii vor beneficia la rândul lor de o indemnizaţie echivalentă cu aproximativ 13 salarii minime pe economie, aproape 8.000 de lei.

Puşi sub protecţia coeficientului 15 de salarizare, preşedintele României, cei ai celor două camerre legislative vor beneficia, alături de preşedinţii Curţii Constituţionale şi al ÎCCJ câte 9.000 de lei noi fiecare.

Pe locul doi în topul celor mai bine remuneraţi bugetari se găsesc primul-ministru, cu un salariu de peste 8.500 de lei, secondat de vicepreşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, care vor încasa lunar 8.400 de lei.

Actualul vicepremier Dan Nica va beneficia şi el de coeficient 14 din grila de salarizare, cuantificat în aproape 8.500 de lei, el fiind urmat de secretarii şi chestorii celor două Camere ale Parlamentului cu câte 8.220 lei.

Miniştrii plini şi cei delegaţi vor avea la rândul lor un salariu lunar de 8.220 de lei, în timp ce liderii grupurilor parlamentare vor încasa un salariu de peste 7.920 de lei. În paralel, procurorul general al României va încasa lunar 7.650 de lei în timp ce prim-adjunctul său va fi răsplătit pentru prestaţia sa cu 7.350 lei lunar.

Vicepreşedinţii de comisii parlamentare permanente vor avea un salariu de 7.860 de lei în confomitate cu coeficientul de 13,1 acordat.

Cu coeficientul 13 şi 7.800 lei în buzunar sunt plasaţi şi secretarii de stat, membri ai Guvernului, urmaţi de secretarii Comisiilor permanente din Parlament, cu 13 (7.800 lei) şi de adjunctul procurorului general al României.
Poziţia a opta din grila de salarizare este ocupată de secretarii de stat, parlamentari şi consilierul procurorului general. Aceştia vor avea un salariu lunar de peste 7.770 de lei, echivalentul a aproape 13 salarii minime pe economie.

În acest moment, salariul unui senator este de 5.000 RON, în timp ce un deputat are cu puţin sub această sumă, cam 4.500 RON pe lună. În schimb, un deputat beneficiază lunar şi de o sumă forfetară de 6.800 lei, cam o indemnizaţie şi jumătate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: salarii parlamentari
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close