Antena 3 CNN Politică Preşedintele Rompan: Reducerea TVA la pâine trebuie să se aplice, altfel va fi un dezastru în industria alimentară

Preşedintele Rompan: Reducerea TVA la pâine trebuie să se aplice, altfel va fi un dezastru în industria alimentară

Preşedintele Rompan: Reducerea TVA la pâine trebuie să se aplice, altfel va fi un dezastru în industria alimentară
Sursa foto: Foto: Agerpres
31 Mar 2013   •   14:15

Premierul Victor Ponta, vicepremierul Daniel Chiţoiu şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţin reducerea TVA la pâine, altfel va fi un dezastru pentru industria alimentară şi zeci de mii de oameni vor intra în şomaj, spune Aurel Popescu, preşedintele patronatului din panificaţie Rompan.
   
"Este adevărat că într-o primă fază va fi o influenţă negativă asupra bugetului, până când creşte baza de impozitare. Eu am discutat cu vicepremierul Chiţoiu, care susţine acest proiect. De asemenea, şi premierul, şi ministrul Agriculturii susţin reducerea TVA", a declarat Popescu pentru Mediafax.
   
Un document al Ministerului Finanţelor, având sigla "Ministerul Finanţelor Publice-Cabinet Ministru", cu semnătură, ştampilă şi număr de înregistrare din săptămâna trecută, arată că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi "cel puţin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate
   
"Va fi lansat un proiect pilot de reducere a TVA la pâine începând cu 1 iulie. Noi vom demonstra că până la sfârşitul anului vor creşte încasările bugetare. Probabil că o reducere a TVA va avea şi o inlfulenţă la raft, şi preţul pâinii va scădea. N-aş putea accepta să nu scadă TVA. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, ar fi un dezastru pentru industria alimentară. Ar fi pierderi, insolvenţe şi zeci de mii de oameni ar intra în şomaj", a afirmat Popescu.
   
În documentul Finanţelor, redactat la momentul la care proiectul de reducere a TVA la pâine pentru şase luni era anunţat de două luni, se arată că identificarea altor surse de venit care să compenseze sumele neîncasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesară pentru a menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare internaţionale.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close