Antena 3 CNN Politică Preşedintele Ungariei ar intenţiona să susţină autonomia teritorială la celebrarea Zilei Maghiarilor

Preşedintele Ungariei ar intenţiona să susţină autonomia teritorială la celebrarea Zilei Maghiarilor

Preşedintele Ungariei ar intenţiona să susţină autonomia teritorială la celebrarea Zilei Maghiarilor
Sursa foto: Solyom Laszlo
13 Mar 2009   •   10:28

Preşedintelui Ungariei, Solyom Laszlo i s-ar fi recomandat să nu viziteze România în perioada celebrării Zilei Maghiarilor de Pretutindeni deoarece autorităţile române ar fi avut informaţii că intenţionează să susţină ideea autonomiei teritoriale, susţin surse oficiale, citate de NewsIn.
Potrivit surselor citate, autorităţile române vor să dea dovadă de "responsabilitate şi înţelepciune" pentru a nu lăsa ca "atitudinea preşedintelui Solyom să afecteze bunele relaţii dintre cele două state?. "Mai ales într-un moment în care criza economică se agravează, românii şi maghiarii au nevoie să fie uniţi, nu dezbinaţi", au mai precizat sursele oficiale.


Agenţia de presă MTI scrie că şeful statului vecin nu va mai veni duminică, aşa cum era anunţat, ci sâmbătă. Motivul ar fi că autorităţile aeronautice române au retras permisiunea de aterizare a avionului prezidenţial.


Întrebat care este opinia sa în legătură cu acuzaţia potrivit căreia autorităţi abilitate ale statului român ar încerca să îl împiedice pe preşedintele Ungariei să viziteze Ardealul pe 15 martie, preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, după şedinţa CSAT, că "este problema autorităţilor române".
UDMR a acuzat "autorităţi abilitate ale statului român" că l-ar fi sfătuit pe preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, să nu vină în România pe 15 martie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Referendumul pentru atonomie, repus pe tapet de Ziua Maghiarilor

În fiecare an, mii de etnici maghiari din România sărbatoresc ziua de 15 martie, care marchează începutul Revoluţiei de la 1848 din Budapesta. De această dată oraşul Cristuru Secuiesc, din judeţul Harghita, a fost ales în acest an ca principal centru al manifestărilor UDMR dedicate celebrării a a 161 de ani de la declanşarea Revoluţiei ungare paşoptiste.

Sărbătoarea va reprezenta un bun prilej pentru a readuce în discuţie problema autonomiei teritoriale. Consiliul Local Sfântu Gheorghe a decis deja din ianuarie ca de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni să se organizeze un referendum local în vederea consultării comunităţii în ceea ce priveşte autonomia aşa-zisului ţinut Secuiesc. Hotarârea, iniţiată de Partidul Civic Maghiar (PCM), este susţinută şi de UDMR., dar este deja atacată în contencios administrativ de Prefectura Covasna.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: presedinte Ungaria vizita autonomie
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close