Antena 3 CNN Politică Primăria Capitalei ar putea cumpăra ELCEN în luna mai. De ce are Nicușor Dan căldură și apă caldă

Primăria Capitalei ar putea cumpăra ELCEN în luna mai. De ce are Nicușor Dan căldură și apă caldă

Primăria Capitalei ar putea cumpăra activele ELCEN în luna mai, în cel mai optimist scenariu, iar datoria istorică a fostului RADET poate fi negociată, a declarat primarul general, Nicușor Dan. Edilul a declarat că are acasă căldură și apă caldă, în ciuda avariilor din București.

Primăria Capitalei ar putea cumpăra ELCEN în luna mai. De ce are Nicușor Dan căldură și apă caldă
de Andreea Cigolea    |    21 Ian 2021   •   11:10

Nicușor Dan a promis, la RFI, că iarna viitoare va fi mult mai bine, pentru că va fi amenajată o centrală mobilă pe linia de est a orașului. Edilul-șef al Bucureștiului afirmă că el are apă caldă și căldură acasă, pentru că deține o centrală de apartament, întrucât locuiește într-un cartier care nu are sistem de încălzire centralizată.

Nicușor Dan a precizat că „problema apei calde și a căldurii vine dintr-o inactivitate și o subfinanțare cronică, derulată timp de 30 de ani. Tot ce putem face în această iarnă este să avem cele mai rapid posibile intervenții de urgență, ceea ce reușim să facem și de asemenea să comunicăm, avem un call-center la care în sfârșit se răspunde și le spunem oamenilor cât durează. Acum, tot ce putem să facem și am făcut deja este să asigurăm finanțarea pentru iernile următoare, adică pentru reparațiile care să facă astfel încât să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat iarna asta. Avem deja finanțări de 300 de milioane de euro fonduri europene, 200 de milioane de euro PNRR, 320 de milioane de lei primiți de la Guvern. Din primăvara asta începem marile lucrări de reparații ale conductelor”.

Primarul Capitalei spune că „acum că s-a încălzit, o să avem avarii, în sensul că o să avem intervenții la locuri care au putut fi amânate o săptămână, când au fost zilele foarte geroase, dar care nu mai pot fi amânate până în primăvară și atunci o să avem intervenții punctuale, care o să lase fără apă caldă și căldură un număr de blocuri”.

Nicușor Dan are și apă caldă și căldură

Întrebat dacă el are apă caldă și căldură la parametri normali, Nicușor Dan a răspuns afirmativ, pentru că are acasă o centrală.

„Eu locuiesc într-un cartier al Bucureștiului care nu are sistem de încălzire centralizată și atunci avem o centrală de apartament cu care avem apă caldă și căldură, dar nu pentru că nu am vrea să fim, ci pur și simplu pentru că în cartierul în care locuim nu există încălzire centralizată în momentul ăsta”, a spus primarul general.

Primarul Capitalei a explicat la RFI cum ar urma să se desfășoare lucrările de înlocuire a 270 de kilometri de conducte din sistemul de termoficare al Bucureștiului, pentru care se vor organiza licitații în februarie.

„Avem un prim lot de 60 de kilometri, pentru care există finanțare națională, adică locală, a Bucureștiului, pe care aș vrea să-l facem anul acesta. Mai avem un lot de 210 km. Deci o să fie două licitații separate, o să fie o primă licitație pentru acest lot și după aceea mai avem 210 km, pentru care avem finanțare europeană de 300 de milioane de euro și care pentru moment este împărțit în lucrări timp de patru ani, adică 2022-2025. O să vedem dacă e tehnic posibil să mai diminuăm acest interval. Problema mare este că atunci când lucrezi pe un segment, trebuie să asiguri totuși în acele o lună-două, când se înlocuiește conducta, trebuie să asiguri totuși oamenilor apă caldă și căldură și atunci trebuie să folosești niște rețele secundare, pe care nu le poți folosi decât în lunile de primăvară-vară-început de toamnă și de asta nu se poate ca lucrările să se desfășoare concomitent în București”, a mai spus Dan.

Iarna viitoare bucureștenilor le va fi mai bine 

„În orice caz, în iarna viitoare va fi mult mai bine, pentru că din punctul de vedere al capacității de producție, ne vor trebui trei luni înainte de începerea iernii ca să mai amenajăm o centrală mobilă, să spunem, pe linia de est, care să scurteze distanța de aproape 12-13 km din sud până în nord și atunci și prin reparațiile pe care o să le facem până atunci, iarna viitoare va fi mai bine, iar peste două ierni, mult mai bine”, a spus primarul Capitalei.

Primarul Capitalei a mai precizat că PMB ar putea cumpăra activele ELCEN în luna mai. Întrebat ce se va întâmpla cu datoriile istorice ale fostului RADET, el a răspuns: „Este acea datorie, pe care putem să o negociem, dar ea este așa, vorbind foarte grosier, ea este între PMB și proprietarul ELCEN, adică Ministerul Energiei, există o datorie. Pe de altă parte, noi vrem să cumpărăm ELCEN ca active și atunci o să rămână datoria între Primărie și Ministerul Energiei, dar ELCENUL ca active o să fie preluat contra cost de către PMB (...). În cel mai optimist scenariu, asta se va întâmpla în luna mai. Trebuie pentru asta să avem acordul CGMB, Ministerului Energiei, Ministerului de Finanțe și Guvernului și mai avem nevoie de un aviz de la Consiliul Concurenței. Eu sunt optimist”.

×
Subiecte în articol: ELCEN Nicușor Dan București
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close