Primarul Andrei Chiliman, CERCETAT sub control judiciar în dosarul de corupţie

de M.Z.    |    20 Iun 2015   •   08:15
Primarul Andrei Chiliman, CERCETAT sub control judiciar în dosarul de corupţie Foto: Agerpres

UPDATE
 08.15 - Andrei Chiliman va fi cercetat sub control judiciar. 
 
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  au hotărât că şi apropiaţii săi, consilierii Ion Brad şi Ioana Costescu, împreună cu Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, pot fi cercetaţi în libertate. 
 
Andrei Chiliman a fost lăsat să plece acasă după ce i-a expirat mandatul de reţinere. Primarul le-a spus judecătorilor că este nevinovat, chiar dacă este acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional.  
 
Judecătorii au decis că poate fi cercetat în libertate, însă nu are voie să părăsească ţara şi să discute cu ceilalţi suspecţi din dosar. 
 
Anchetatorii DNA îl acuză pe Andrei Chiliman că, în 2012, ar fi luat peste 8 milioane de euro şpagă ca să atribuie unei firme din Prahova contractele de reabilitare termică a blocurilor din sectorul 1.
 
Din aceşti bani, edilului i-ar fi revenit 30%. 10% din bani erau folosiţi pentru finanaţarea organizaţiei sectorului 1 a PNL, iar restul banilor ar fi mers la apropiaţii săi, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consilierii Ion Brad şi Ioana Costescu, precum şi la alţi funcţionari. 

UPDATE 14.23 - Primarul sectorului 1 Andrei Chiliman a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde va afla dacă va fi arestat pentru următoarele 30 de zile.
 
Alături de el, sunt prezenţi şi ceilalţi suspecţi din dosar.
 
Până acum, edilul liberal nu a recunoscut nicio faptă din cele pentru care este pus sub acuzare.


UPDATE 11.47Cât de BOGAT este Andrei Chiliman: 11 terenuri, obiecte de artă de 150.000 de euro. Vezi declaraţia de AVERE a primarului de la Sectorul 1
_________________________

ŞTIREA INIŢIALĂ 10.18

Procurorii cer arestarea primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, care şi-a petrecut noaptea în arestul Poliţiei, după ce a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA
 
Andrei Chiliman va fi scos din arest astăzi şi dus la Instanţa Supremă, pentru mandatul de arestare sub acuzaţia de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional, în dosarul în care este cercetat cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu şi mai mulţi deputaţi.
 
Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu au fost reţinuţi, joi noapte, de procurorii DNA Ploieşti, ei fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă.
 
La fel ca şi primarul Andrei Chiliman şi consilierul local Ion Brad, Costescu şi Moisescu urmau să fie duşi la Câmpina, în arestul Poliţiei Judeţene Prahova. Cei patru vor fi prezentaţi vineri instanţei supreme cu propunere de arestare preventivă.

Andrei Chiliman, membru al PNL, este primar al Sectorului 1 Bucureşti din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost şi deputat de Bucureşti timp de două legislaturi: 1996-2000 şi 2000-2004.
 

Procurorii susţin că Andrei Chiliman a luat şpagă de la omul de afaceri Gheorgher Boeru pentru a-i încredinţa acestuia reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 1. Banii de şpagă proveneau însă din contractul de consultanţă pe care Boeru îl încheiase cu Hidroprahova.
 
 
BANII DE LA HIDRO PRAHOVA, ŞPAGĂ PENTRU CHILIMAN 
 
"O parte din banii încasaţi de ROMAIR CONSULTING din fonduri publice (inclusiv din cei încasaţi de la HIDRO PRAHOVA), au fost tranzitaţi, la dispoziţia lui Boeru Gheorghe, fără a avea la bază justificări economice reale, scoşi în numerar şi folosiţi în interesul personal al lui Boeru Gheorghe pentru plata unui comision, în schimbul sprijinului care i-a fost acordat în vederea obţinerii, de la Primăria Sectorului 1 Bucureşti, a contractului având ca obiect ".
 
Banii erau plătiţi prin oamenii de încredere ai primarului, Vlad Moisescu şi Ioana Costescu, ambii reţinuţi în acest caz de procurorii DNA. 
 
Membrii grupului au obţinut în schimbul contractelor comisioane de peste 38 de milioane de lei. 

Şpaga era împărţită în funcţie de contribuţia fiecăruia, iar Andrei Chiliman îşi oprea 30% din comision. În plus, 10% din bani erau dirijaţi pentru finanaţarea organizaţiei sectorului 1 a PNL. Fostul trezorier PNL, Ion Brad a fost reţinut de procurorii DNA.
 
 
ŞPAGA: 30% CHILIMAN, 10% PNL 

- 30% Andrei Chiliman
- 15% Vlad Moisescu
- 15% Ioana Costescu
- 15% Ion Brad
- 10% PNL Sector 1
- 15% - diverşi funcţionari
 
Gheorghe Boeru este cel care face legătura între cazul privind canalizarea de la Comarnic şi activitatea Primăriei Sectorului 1. Boeru a fost audiat şi reţinut săptămâna trecută de DNA, alături de fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Adrian Semcu.

Parteneri
x close