Antena 3 CNN Politică Primarul din Miercurea Ciuc: Autonomia rămâne în continuare singurul ţel şi singura soluţie

Primarul din Miercurea Ciuc: Autonomia rămâne în continuare singurul ţel şi singura soluţie

Primarul din Miercurea Ciuc: Autonomia rămâne în continuare singurul ţel şi singura soluţie
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Mai 2013   •   12:44
Primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, a declarat, sâmbătă, în deschiderea Congresului UDMR, că "a venit momentul ca România, în final, să soluţioneze situaţia secuimii", spunând că pentru maghiari "autonomia rămâne în continuare singurul ţel şi singura soluţie".
Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat, sâmbătă, în deschiderea celui de-al XI-lea Congres al UDMR, că maghiarii doresc autonomie culturală şi teritorială, subliniind că "autonomia rămâne în continuare singurul ţel şi singura soluţie".
"A venit momentul ca România, în final, să soluţioneze situaţia secuimii, aşa încât să ne liniştim şi noi. (...) Trebuie să ne reîntoarcem la declaraţia de la Alba Iulia. Autonomia rămâne în continuare singurul ţel şi singura soluţie. În spiritul de la Alba Iulia, asigurarea autonomiei este o soluţie de onoare. Noi vrem autonomie culturală şi autonomie teritorială. Nu sau autonomie teritorială, ci şi autonomie teritorială. Autonomie culturală pentru toţi maghiarii din Transilvania, autonomie teritorială pentru secuime", a spus Raduly Robert, în discursul susţinut în limba maghiară şi a cărui traducere a fost asigurată de organizatori, conform Mediafax.
Raduly Robert a spus că această cauză a autonomiei este importantă pentru Miercurea Ciuc şi pentru această regiune. 
"În lupta pentru autonomie avem nevoie de toţi oamenii de bine, trebuie să facem paşii împreună, trebuie să lucrăm şi să luptăm", a mai afirmat primarul din Miercurea Ciuc. 
În discursul său, el s-a mai referit şi la situaţia financiară grea a comunităţilor locale şi la faptul că funcţionarii publici din zonă trebuie să vorbească limba maghiară.
Peste o mie de persoane participă, sâmbătă, la al XI-lea Congres al UDMR, care se desfăşoară la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc. Acesta este cel mai mare congres din istoria Uniunii, printre participanţi fiind peste 770 de delegaţi ai filialelor teritoriale şi liderii principalelor partide din România şi Ungaria.
La eveniment au participat, în calitate de invitaţi, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, şeful PDL, Vasile Blaga, şi cel al Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.
La Congresul UDMR vor fi adoptate un nou statut şi un nou program ale Uniunii, dar şi documente pe teme considerate prioritare, precum modificarea Constituţiei, ţinutul Secuiesc şi alegerile pentru Parlamentul European.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close