Antena 3 CNN Politică Primul test al noii conduceri liberale: Purtătorul de cuvânt al PNL, impus de Orban "şefului" Antonescu

Primul test al noii conduceri liberale: Purtătorul de cuvânt al PNL, impus de Orban "şefului" Antonescu

Primul test al noii conduceri liberale: Purtătorul de cuvânt al PNL, impus de Orban "şefului" Antonescu
Sursa foto: Ludovic Orban,Crin Antonescu
25 Mar 2009   •   17:52

Proaspătul preşedinte al PNL,Crin Antonescu a venit la prima şedinţă a noii conducerii PNL cu un nume în minte pentru postul de purtător de cuvânt, dar a plecat cu altul, băgat cu forţa de colegul Ludovic Orban, secondat de Relu Fenehciu. Actualul purtător de cuvânt al PNL, Bogdan Olteanu a fost dat jos din post, în cadrul şedinţei Biroului Politic Central de astăzi. Numirea Theodorei Bertzi, omul pe care vroia Crin Antonescu să-l pună în funcţie ca un gest de reconciliere cu tabăra lui Tăriceanu s-a lovit de opoziţia prim-vicepreşedintelui Ludovic Orban şi a ieşeanului Relu Fenechiu, care au reuşit să-l impună pe Varujan Vosganian, susţin surse liberale.
Iniţial, Antonescu ar fi dorit să ofere acest post celei care l-a consiliat pe Orban în campania electorală pentru Primăria Capitelei, Adriana Săftoiu. Deputatul a refuzat oferta pe motiv că este prea nouă în partid, iar propulsarea sa în această funcţie ar crea nemulţumiri în partid, susţin sursele liberale citate.
Antonescu, pus la punct de pretenţiile susţinătorilor săi
Surse liberale ne declarau, înainte de şedinţa Biroului Politic, că Antonescu ar fi făcut o a doua alegere în persoana fostului şef al Agenţiei pentru protecţia copilului, Theodora Bertzi. Bertzi reprezintă un exponent al aripii Tăriceanu şi ar fi constituit un semnal din partea noii conduceri că este dispusă să colaboreze cu predecesorii săi. Alături de alţi susţinători ai lui Tăriceanu, precum Vasile Cazan, Dan Ştefan Meran şi Cristi Bîgiu, Bertzi a încercat să candideze pentru un loc în BPC la recentul Congres. Rezultatul votului pentru preşedinte şi primvicepreşedinte a determinat-o să renunţe la această tentativă, sub masca pregătirii pentru un ipotetic post de secretargeneral adjunct la partidului.
Propunerea lui Antonescu a fost combătută însă în şedinţă de vicepreşedintele Relu Fenechiu care a contestat calităţile de comunicare şi lipsa de vizibilitate a colegei liberale. Cum Ludovic Orban a dat semnalul pronunţându-se rapid în favoarea lui Fenechiu, membrii Biroului PNL au decis să supună la vot propunerea liderului ieşean: numirea lui Varujan Vosganian ca purtător de cuvânt al partidului. Vosganian este membru al filialei PNL Iaşi, condusă de Fenechiu.
Orban, dator lui Fenechiu
Brusca dovadă de ataşament dovedită de Orban pentru interesele lui Fenechiu poate fi explicată prin negocierile pe care cei doi le-au avut înainte de Congres. Surse liberale susţin că Orban a negociat cu Fenechiu retragerea acestuia din cursa pentru prim-vicepreşedinţia partidului în schimbul asigurării unui loc de vicepreşedinte pentru liderul ieşean şi a unor posturi cheie pentru alţi apropiaţi, ai acestuia precum Varujan Vosganian. Susţinerea oferită de Orban lui Vosganian pentru funcţia de purtător de cuvânt al partidului nu ar reprezenta decât o modalitate de plătire a poliţelor încă restante dintre cei doi liberali.
În paralel, chiar dacă a refuzat oferta conducerii PNL, deputatul Adriana Săftoiu se va ocupa însă de Departamentul de Comunicare, controlat până în prezent de Ludovic Orban ca vicepreşedinte, susţin sursele citate.
Fostul consilier prezidenţial şi om de încredere al şefului statului,Săftoiu i-a oferit în trecut consultanţă liberalului Ludovic Orban în campania pentru funcţia de primar al Bucureştiului.
Schimbarea consultanţilor politici, în vizorul lui Orban
Veşti nu tocmai bune îi aşteaptă şi pe actualii consilieri politici ai PNL. Chiar dacă a condus fără succes campania partidului la referendumul pentru Constituţie, dar şi pentru primăria Capitelei, Orban caută alternative la consilierii străini pe care i-a avut Călin Popescu Tăriceanu, susţin sursele citate.
În trecut, Orban a fost unul dintre liderii PNL care şi-a exprimat nemulţumirea pentru ca respectivii consilieri încearcă să inducă decizii politice şi nu se rezumă "să le împacheteze". Nu este exclus ca Orban să renunţe la serviciile lui Dan Andronic pentru a apela la cele ale companiei de conultanţă deţinută de soţii Săftoiu, susţin sursele citate.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PNL purtator de cuvant Antonescu Tariceanu
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close