Antena 3 CNN Politică PRM: Maghiara obligatorie, plan ?Kosovo? de dezintegrare a României

PRM: Maghiara obligatorie, plan ?Kosovo? de dezintegrare a României

PRM: Maghiara obligatorie, plan ?Kosovo? de dezintegrare a României
22 Oct 2008   •   14:40

Toţi politicienii din partidele româneşti au ripostat la declaraţiile lui Marko Bela privind introducerea limbii maghiare, ca materie obligatorie pentru elevii români din Harghita şi Covasna. Afirmaţiile au fost catalogate drept un demers politic, pur electoral. Cel mai virulent au reacţionat liderii PRM, care susţin că demersurile UDMR fac parte dintr-un plan tip Kosovo, de dezintegrare a României.
Propunerea lui Marko Bela ca limba maghiară să fie introdusă obligatoriu în programa şcolară a copiilor români reprezintă pentru PRM dovadă unui plan prin care liderii maghiari urmăresc destabilizarea României.
Nici pentru conservatori, proiexctul UDMR nu este acceptabil. Mai mult, preşedintele fondator al conservatorilor afirmă că este un exces de zel al liderilor UDMR, care ar trebui reglat în justiţie.
Şi social-democraţii sunt de părere că un astfel de proiect nu poate trece de parlament într-un stat democratic.
Liberalii afirmă că nu sunt totuşi motive de îngrijorare şi dau asigurări că statul român nu este în pericol de a se dezintegra.
Liderul UDMR Marko Bela a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că limba maghiară ar trebui să fie introdusă în programa şcolară de la vârsta la care copilul poate învăţa şi o altă limbă decât cea maternă. Mai mult, cu o zi înainte de Ziua Naţională a României, pe 30 noiembrie, în aceeaşi zi în care vor avea loc alegerile parlamentare, locuitorii din Târgu Secuiesc sunt chemaţi să se pronunţe la un referendumul privind modificarea delimitării teritoriale a judeţului Covasna.
Antena3

×
Subiecte în articol: PRM UDMR PC PSD limba maghiara
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close