Antena 3 CNN Politică Profesorul Dan Voiculescu, soluţia pentru seniorii condamnaţi la izolare

Profesorul Dan Voiculescu, soluţia pentru seniorii condamnaţi la izolare

Seniorii României ar trebui să primească din partea statului "tichete de internet". Este o idee lansată de profesorul Dan Voiculescu într-un articol pe blogul personal, în care explică faptul că folosirea internetului îi va ajuta pe vârstnici să fie conectați, chiar și de la distanță, cu cei apropiați.

Profesorul Dan Voiculescu, soluţia pentru seniorii condamnaţi la izolare
de Georgiana Adam    |    20 Mai 2021   •   12:41

De altfel, în statele dezvoltate din nord-vestul Europei, peste 90% dintre persoanele de vârsta a treia folosesc constant comunicarea online.

Conform unui raport Eurostat, doar 40% dintre vârstnicii din țara noastră au folosit internetul în ultimele trei luni. Această cifră ne plasează spre finalul clasamentului european.

Lipsiți de mijloace materiale, deplasându-se tot mai greu, părinții și bunicii generațiilor active par condamnați la uitare și izolare.

"În aceste condiții, conexiunea la internet și deprinderea abilităților necesare utilizării acestuia, pot deveni adevărate ferestre spre lume, oferind seniorilor șansa de a fi conectați, chiar și de la distanță, cu cei apropiați. De exemplu, un apel video pe Whatsapp în care își pot vedea copiii și nepoții, în timp real și fără costuri suplimentare, poate face diferența între bucurie și disperare.

Este esențial ca România să creeze o strategie concretă care să le ofere și seniorilor săi aceeași posibilitate. În principiu, trebuie să se rezolve trei necesități concrete: garantarea conexiunii la internet, înlesnirea achiziționării unui dispozitiv electronic și asigurarea unei minime informări asupra modalităților de utilizare", a scris profesorul universitar Dan Voiculescu, pe blogul său - danvoiculescu.net.

Profesorul consideră că, prin implicarea autorităților centrale și locale, cu sprijinul televiziunii și radioului public, se poate face o campanie de educație informatică pentru seniori, care să ducă la o creștere exponențială a frecvenței utilizării internetului de către acest segment al populației.

"Totodată, ar putea fi evaluată posibilitatea acordării unui “tichet de internet”, care să îi ajute pe seniori (persoane cu vârste de peste 60 de ani să acopere costurile conexiunii și ale dispozitivului electronic. O astfel de măsură, pe lângă evidentul beneficiu social și educațional, ar putea constitui și o modalitate de stimulare a antreprenorilor locali din zona IT.

Știu bine că orice propunere care rupe ritmul inerțiilor curente este receptată cu rezerve și neîncredere. E mai ușor să spui “nu se poate”, “nu există resurse logistice disponibile”, “nu le trebuie bătrânilor internet”, decat să demarezi un program național ambițios. Reamintesc, însă, că niciun progres semnificativ nu se poate realiza fără un efort pe măsură", a mai scris profesorul Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close