Antena 3 CNN Politică Proiect de lege PSD: statul va acoperi 75% din salariile angajaților trimiși în șomaj tehnic de firmele afectate de coronavirus

Proiect de lege PSD: statul va acoperi 75% din salariile angajaților trimiși în șomaj tehnic de firmele afectate de coronavirus

PSD a anunțat, astăzi, printr-un comunicat de presă, că parlamentarii au depus un proiect de lege care prevede ca statul să acopere 75% din salariul de bază pentru angajații trimiși în șomaj tehnic de firmele afectate de pandemia de coronavirus.

Proiect de lege PSD: statul va acoperi 75% din salariile angajaților trimiși în șomaj tehnic de firmele afectate de coronavirus
Sursa foto: Agerpres
18 Mar 2020   •   17:28

Parlamentarii PSD au depus, miercuri, la Parlament un proiect de lege care prevede ca statul să acopere 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat de salariați în cazul suspendării temporare sau reducerii activității ca urmare a decretării stării de urgență.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că e nevoie de măsuri urgente pentru susținerea sectoarelor afectate și pentru salvarea locurilor de muncă.

"De o săptămână am tot înaintat Guvernului propuneri pentru susținerea economiei naționale. Sunt propuneri venite de la mediul de afaceri. Nu am primit niciun răspuns și nu am văzut nicio măsură adoptată. Dacă nu intervenim acum cu măsuri curajoase și decisive pentru salvarea economiei și a locurilor de muncă, peste puțin timp nu va mai fi nimic de salvat:", a declarat Marcel Ciolacu.

Conform proiectului de lege propus de social-democrați, salariații trimiși în șomaj tehnic vor primi 75% din salariul de bază sub forma unei indemnizații, neimpozabile, plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe toată durata menținerii stării de urgență.

Persoanele care vor primi indemnizația de 75% din salariul de bază vor fi scutite, pe o perioadă de 3 luni, de plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii.

Perioada în care angajații se vor afla în șomaj tehnic, din cauza instituirii măsurilor pentru combaterea epidemiei de coronavirus, va fi luată în calcul la stabilirea vechimii în muncă.

Actul normativ mai propune o serie de măsuri privind prelungirea acordării indemnizației de șomaj, susținerea de către stat a contribuțiilor către Pilonul II de către salariații aflați în șomaj tehnic și reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă, scutirea angajatorilor de plata celor 2,25% cu excepția sumelor corespunzătoare fondului de garantare a salariilor, obligația angajatorilor de a nu desființa locurile de muncă, ci doar de a le suspenda pe perioada stării de urgență, precum și obligația de a-i primi la muncă după încetarea stării de urgență.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close