Antena 3 CNN Politică Proiectul de lege pentru revenirea la votul în două tururi pentru alegerea primarilor a fost depus la Senat

Proiectul de lege pentru revenirea la votul în două tururi pentru alegerea primarilor a fost depus la Senat

Proiectul de lege pentru revenirea la votul în două tururi pentru alegerea primarilor a fost depus la Senat
23 Mar 2017   •   12:44

Liberalii au depus un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Ei susţin că scrutinul într-un singur tur cu votul majorităţii celor prezenţi la urne nu este o soluție bună şi nu oferă legitimitate „gospodarului comunităţii".
“Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin”, potrivit proiectului care modifică Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

La al doilea tur de scrutin, care are loc la două săptămâni de la primul tur, participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj, potrivit proiectului de lege depus de parlamentarii liberali.

“În al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Pentru funcţia de primar, centralizarea voturilor se va face de către biroul electoral de circumscripţie”, prevede iniţiativa legislativă.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: proiect liberali Senat
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close