Antena 3 CNN Politică Protejat de Iliescu şi apropiat de PDL: Fostul şef SIE, Ioan Talpeş, candidează la preşedinţie

Protejat de Iliescu şi apropiat de PDL: Fostul şef SIE, Ioan Talpeş, candidează la preşedinţie

Protejat de Iliescu şi apropiat de PDL: Fostul şef SIE, Ioan Talpeş, candidează la preşedinţie
Sursa foto: Ioan Talpeº
04 Sep 2009   •   16:37
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Ioan Talpeş, fostul director SIE îşi pregăteşte candidatura ca independent pentru scaunul prezidenţial deţinut de Traian Băsescu. Cunoscut mai mult ca un fost colabortor al ambelor partide de guvernământ, prin care de altfel s-a şi perindat în trecut, noul candidat prezidenţil susţine că mizează pe sprjinul unor partide politice şi fundaţii pentru a strânge semnăturile ncesare pentru a intra în cursa electorală ca indpendent, dar şi pentru campania electorală. Fostului consilier prezidenţial susţine că ar dori să vină în întâmpinarea necesităţii unui preşedinte care să nu fie dependent de un partid politic şi să se erijeze într-un adevărat mediator între puterile din stat.

Lipsa unui partid puternic în spate, un avantaj

?Da, voi candida ca independent,am dat curs grupului din jurul meu care s-au angajat să mă susţină în acest moment când criza a afectat toate palierele: cel economic, social, politic şi chiar cultural ? a declarat Talpeş pentru Antena3.ro.

În opinia acestuia, actuala clasă politică nu a reuşit să convingă electoratul, politicienii neoferind de 20 de ani vreo personalitate care să se poziţioneze ca independent de interesul de partid.

Întrebat cum va reuşi să adune cele câteva sute de mii de semnături necesare pentru depunerea candidaturii sale, Talpeş a precizat că se bazează pe sprijinul UPSC şi al Fundaţiei Omenia, dar a pretins că ar mai exista şi alte formaţiuni politice şi fundaţii dispuse să-i sprijine candidatura.

?Există mai multe partide şi fundaţii importante care vor veni alături de mine. Le las pe ele să-şi anunţe susţinerea aşa cum a făcut UPSC şi Fundaţia Omenia? a mai susţinut Talpeş, care mai afirmă că principalul său avantaj este acela că nu este afiliat nici unui partid politic puternic şi, astfel, nu ar fi dependent de interesele politice ale unei asemenea formaţiuni.

O carieră datorată PSD-ului

Cu toate acestea, traseul său politic este legat atât de PSD, cât şi de PDL. Înainte sa-şi înfiinţeze propriul său partid de buzunar, fostul director al Serviciului de Informaţii Externe a trecut prin PSD şi apoi a migrat spre PDL. Iniţial şi-a legat destinul politic de cel al fostului preşedinte, Ion Iliescu. Acestuia i-a datorat postul de consilier prezidenţial pe probleme de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională ? perioada 1990-1992, funcţia de director al SIE, în perioada 1992-1997, fiind apoi recompensat timp de un an ca ambasador al României la Sofia.

În paralel, timp de 10 ani a fost consilierul personal al fostului preşedinte Ion Iliescu. A revenit pe scena politică în 2004 când a fost ales pe listele PSD ca senator în legislativul României. Totuşi, un an mai târziu, şi-a dat demisia din formaţiunea căreia îi datora tot ce realizase în politică şi pentru o scurtă perioadă a exersat postura de independent, înfiinţându-şi propriul partid de buzunar: Uniunea Populară Social Creştină.

Proiectul său politic a eşuat în bună parte, dar tot i-a permis să fie cooptat pe listele PDL pentru a prinde un mandat de senator de Bucureşti. Experimentul uninominal din toamna lui 2008 l-a lăsat însă pe Talpeş fără ?coledzi?. În prezent, fostul consilier prezidenţial încearcă să iasă din conul de umbră anunţându-şi candidatura la Cotroceni.

Intenţia sa de candidatură a fost vehiculată încă din primăvara acestui an, când unii lideri UPSC au început să bată toba pe dorinţa lui Talpeş de a-i face concurenţă lui Băsescu în bătălia pentru Cotroceni.

Talpeş are mai întâi de trecut hopul strângerii de semnături pentru susţinerea candidaturii sale şi ieşirea din plutonul candidaţilor independenţi fără miză care şi-au anunţat până acum dorinţa de a concura la alegrile din toamnă: Nati Meir, Gigi Becali, Ninel Potîrcă, susţinut de romi, şi eventul, primarul capitalei, Sorin Oprescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: candidatura cotroceni independent Iliescu
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close