Antena 3 CNN Politică Protocolul, armă în duelul PSD-PDL. Boc acuză chiulul lui Geoană de la şedinţele coaliţiei: "PSD s-a distanţat de priorităţile guvernării"

Protocolul, armă în duelul PSD-PDL. Boc acuză chiulul lui Geoană de la şedinţele coaliţiei: "PSD s-a distanţat de priorităţile guvernării"

Protocolul, armă în duelul PSD-PDL. Boc acuză chiulul lui Geoană de la şedinţele coaliţiei: "PSD s-a distanţat de priorităţile guvernării"
Sursa foto: Emil Boc
27 Iul 2009   •   14:47

Premierul Emil Boc a solicitat social-democraţilor să revină la priorităţile guvernării şi să renunţe la propriile interese personale şi electorale şi să repecte angajamntul asumat în decembrie 2008, sugerând că nu exclude remanierea unor miniştri neperformanţi. Primul-ministru a criticat atitudinea liderului PSD, Mircea Geoană care l-ar fi tratat recent cu dispreţ, absentând de la o reuniune a coaliţiei pe tema educaţiei şi a asituaţiei de la Universitatea ?Spiru Haret?, dar şi comportamentul unor miniştri PSD care preferă concediul în perioada de criză.
"Parteneriatul s-a constituit ca să trecem mai uşor de criză. Solicit PSD să revină la priorităţile Coaliţiei", a declarat Emil Boc, făcând un apel la membrii PSD, pentru a reveni la proiectele în derulare ale Parteneriatului pentru România.
PSD, preocupat de campania prezidenţială şi nu de gestionarea crizei
"Constant, încetul cu încetul, că partenerii noştri de la PSD se distanţează tot mai mult de priorităţile Parteneriatului pentru România, de priorităţile guvernării, de priorităţile românilor. Le solicit partenerilor de la PSD să revină la priorităţile românilor, la priorităţile României.Constant, încetul cu încetul, că priorităţile PSD sunt mai puţin legate de ceea ce astăzi are România şi anume gestionarea crizei economice şi înfăptuirea reformelor pe care românii le aşteaptă, şi tot mai mult partenerii noştri sunt preocupaţi de aspecte ce ţin de campania prezidenţială din toamnă, de aspecte politice secundare şi mai puţin de ceea ce noi ne-am angajat în faţa românilor", a criticat premierul comportamentul colegilor de guvernare.
Boc şi-a exprimat însă speranţa că PSD poate fi un partener în luarea deciziilor, dacă va renunţa la propriul pachet de priorităţi. El a invocat necesitatea unei bune funcţionări a coaliţiei pentru finalizarea unor proiecte asumate prin protocolul de colaborare de coaliţie: Legea salarizării unice, la procesul de restructurare, la reforma din Educaţie şi a sistemului de pensii.
Boc a precizat că din această săptămână încep discuţiile cu CE şi cu FMI pe tema situaţiei economice.
"Începând cu ziua de miercuri vom avea discuţii atât cu CE, cât şi cu FMI pentru a discuta exact situţia economică şi măsurile pe care le putem lua în contextul constrângerilor economice actuale. Aceste constrângeri sunt extrem de dure. Venim după un an, 2008, când am avut o creştere economică de 8%, dar am intrat într-un deficit excesiv de 5,4, sancţionat de CE. UE a sancţionat România pentru iresponsabilitatea guvernanţilor din 2008, iar acum, în condiţiile în care nu avem creştere de 8% ci avem cădere economică, suntem obligaţi să rămânem într-un deficit cât mai aproape de cel prevăzut de UE pentru a respecta şi aderarea României la euro, dar şi de a nu fi sancţionaţi pentru deficit excesiv", a explicat Emil Boc.
Geoană, chiulangiul de serviciu
Nemulţumit, Boc a mai dezvăluit că preşedintele PSD, Mircea Geoană, nu a respectat protocolul, neprezentându-se la unele şedinţe ale Coaliţiei, şi anunţând acest lucru după ce restul asistenţei îl aştepta deja de o jumătate de oră.
"Miercuri, am convocat o şedinţă a coaliţiei pe situaţia de la Spiru Haret. Mircea Geoană mi-a confirmat prezenţa, am stat 30 de minute, după care ministrul Niţă m-a informat că domnul Geoană nu mai vine deoarece are alt program. Dacă pentru PSD problemele curente nu reprezintă o prioritate, pentru noi sunt. Am tăcut foarte mult şi n-am spus nimic despre problemele pe care le avem, dar cred că trebuie să revenim la realitate, la Parteneriat", a declarat Boc, luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PDL.

Democrat-liberalul a căutat să-şi exprime indignarea la şedinţa coaliţiei de astăzi, dar nu prea a avut cui. Doar trei miniştri PSD şi vicepreşedintele Viorel Hrebenciuc au fost prezenţi, restul absentând pe motiv de concediu.

"Domnul Hrebenciuc a fost prezent în prima parte, alături de alţi trei colegi, dar cred că aceste probleme trebuie discutate cu responsabilitate. (?) Aştept ca preşedintele Mircea Geoană să revină la şedinţele coaliţiei, pentru a putea discuta instituţional. Am discutat informal în cadrul de astăzi, dar decizia trebuie să fie făcută în prezenţa preşedintelui PSD. Când se întoarce domnia-sa, vă asigur că la prima şedinţă vom aborda acest subiect", a mai spus Boc.

Premierul a apreciat că şedinţa de luni a coaliţiei a fost tratată cu dispreţ de preşedintele PSD. "Am constatat că preşedintele PSD are alt program. Nu pot să aştept ca partenerii noştri să vină din concediu ca să se ia decizii. O şedinţă a coaliţiei, convocată potrivit protocolului, tratată cu dispreţ de către preşedintele PSD m-a pus pe gânduri foarte serios că, de fapt, priorităţile PSD sunt altele, nu rezolvarea problemelor punctuale pe care le avem. Eu nu pot să aştept la infinit ca partenerii noştri să-şi facă programul pentru a veni la Guvern sau la şedinţe. Domnul Geoană nu vine la şedinţă. Nu a fost nici miercuri, nu a fost nici astăzi. Le-am spus celor trei care au fost acolo. Le-am spus câteva elemente? aştept ca domnul Geoană să se întoarcă, nu ştiu un este plecat, să discutăm aceste aspecte în cadrul parteneriatului", a spus primul-ministru, precizând că el şi miniştrii PDL nu-şi vor lua concedii pe timpul verii.

Avertisment de premier: PSD şi PDL vor pierde dacă substituie guvernarea campaniei electorale

Premierul a precizat că intervenţia sa publică nu constituie un ultimatum la adresa PSD, ci reprezintă un gest constructiv prin care le cere social-democraţilor să se întoarcă la problemele guvernării. "Nu este un ultimatum, este un gest de bună credinţă pentru România (...) Gestul meu este unul constructiv. Aştept acest comportament corect al partenerilor de la PSD", a mai spus Boc.
Primul ministru Emil Boc a dat asigurări că miniştrii nu vor avea nicio clipă de concediu în această perioadă de criză. "Românii să aprecieze performanţa partidelor după ceea ce fac nu după scandalurile pe care le provoacă. Cred că românii s-au săturat de scandalurile politice", a susţinut Emil Boc, cerând PSD să îşi reevalueze poziţia în Coaliţie.
Premierul a cerut miniştrilor PSD să nu se lase angrenaţi în campanii electorale, "în bătălii pentru ceea ce înseamnă alegerile prezidenţiale din această toamnă", pentru că nu vor avea de pierdut doar PDL şi PSD, ci românii. "(...) Dacă nici chiar această coaliţie, care oarecum s-a format contrar tuturor prognozelor ideologice, tuturor aşteptărilor, dacă această coaliţie nu-şi îndeplineşte menirea, atunci toată clasa politică va pierde, inclusiv formaţiunile care astăzi compun Parteneriatul pentru România", a avertizat Emil Boc.

Duvăz: Dacă Coaliţia se destramă nu va mai exista nici Guvernul Boc

Ameninţările mscate proferate de premierul Emil Boc la adresa partenerilor de guvernare nu au fost trecute cu vederea la sediul central al PSD. Purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Bogdan Niculescu Duvăz a sugerat că Emil Boc îşi datorează funcţia de prim-ministru PSD-ului.

"Vă dau asigurări că atâta timp cât va exista această Coaliţie, va exista şi Guvernul Boc, iar în clipa în care Coaliţia se destramă nu va mai exista nici Guvernul Boc. În acest moment avem o Coaliţie, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim solidari doar la ce ne place", a reacţionat Duvăz.

Oficialul social-democrat a pus criticile lui Boc pe seama comisiilor de anchertă care îi vizează pe unii miniştri PDL şi-a recomandat democrat-liberalilor să-şi rezolve mai întâi problemele delicate cu proprii demnitari.

"Sper ca domnul Boc să nu fi folosit acest discurs ca să-şi ascundă nervozitata cu privire la comisiile de anchetă", a declarat Duvăz.

Purtătorul de cuvânt al PSD a reiterat criticile partidului la adresa programului actual anticriză considerat unul nefuncţional. "Îi reamintesc domnului Boc de programul nostru anticriză, îi reamintesc că de trei săptămâni îl aşteptăm să discutăm despre un program de ieşire din criză, un program cu efecte vizibile, pozitive, pentru că până acum am avut parte doar de măsuri cu impact negativ. Dar domnul Videanu e plecat la Monte Carlo sau Cannes sau Nissa", a afirmat Bogdan Niculescu-Duvăz,referindu-se la acuzaţiile de absenteism formulate de Boc la adresa lui Geoană şi a unor miniştri PSD.

Duvăz i-a recomandat şi "doamnei Udrea" să vorbească despre modul în care a cheltuit fondurile de la Ministerul Turismului şi să nu mai facă pronosticuri legate de "demolarea" Coaliţiei.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close