Antena 3 CNN Politică PSD a început lupta de gherilă contra PDL şi Băsescu. Năstase îl atacă pe preşedinte

PSD a început lupta de gherilă contra PDL şi Băsescu. Năstase îl atacă pe preşedinte

PSD a început lupta de gherilă contra PDL şi Băsescu. Năstase îl atacă pe preşedinte
11 Dec 2008   •   06:32

?Votul democratic? din interiorul PSD de a se merge la o guvernare cu PD-L nu a fost acceptat de toţi membrii partidului. În acelaşi timp cu Ion Iliescu, şi preşedintele consiliului naţional al PSD, Adrian Năstase, îi reproşează preşedintelui Traian Băsescu că a desemnat un premier fără a consulta partidele, încercând să impună voinţa sa.
?Aţi cam uitat. 10 Decembrie este Ziua internaţională a drepturilor Omului. Omul, aţi ghicit, este Traian Băsescu şi el are drepturi, pe care, de altfel, şi le-a exercitat astăzi, desemnându-l, fără să plângă, pe Stolojan pentru a forma guvernul. Nu contează că partidele (pentru a-l cita pe Emil Boc), nu contează ca nu ştim încă CE partide vor forma majoritatea parlamentară. Dar ce importanţa au rezultatele parlamentare, Băsescu ne anunţase acum câteva săptămâni că el ŞTIA, de atunci, numele primului-ministru.
Nu era mai normal ca partidele să decidă aspra unei coaliţii pentru guvernare, compatibilităţi de guvernare etc?
Până la urmă, nu este guvernul lui Băsescu ci guvernul României.?, scrie Năstase pe blogul său.
Pentru ca în altă postare să remarce declaraţia preşedintelui ?mandatul domnul Theodor Stolojan este pentru patru ani?. Şi continuă ?Corect? Nu, Fals.?
Pentru ca apoi să intre într-o discuţie legislativă cu Traian Băsescu. ?Preşedintele face desemnarea, după alegerile parlamentare, dar nu poate decide durata mandatului. Ea depinde de eventuale moţiuni de cenzură, alegeri anticipate, demisii. În orice caz, conform art. 107 din Constituţie, Preşedintele României nu-l poate revoca pe primul-ministru?. ?Pe de altă parte, partidele care formează, în baza Legii partidelor (art.36), o coaliţie pentru guvernare, se pot înţelege că durata mandatului pentru şeful guvernului, în aranjamentul politic agreat, să fie de doi ani pentru fiecare din reprezentanţii celor două partide. Nimic nu împiedică o astfel de înţelegere, aşa cum la parlamentele de la Consiliul Europei sau de la Uniunea europeană, mandatele de 4 ani se împart, uneori, în două mandate de câte 2 ani (SOC/PPE).?
Adrian Năstase remarcă că preşedintele a făcut afirmaţia respectivă în calitate de preşedinte al PDL, în sensul că acest partid nu va ceda în ce priveşte solicitarea PSD de împărţire a mandatului, motiv pentru care îi acordă ?o bilă neagră pentru Băsescu?.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close