Antena 3 CNN Politică PSD, acuzat că trage de timp. Scenariul în care noul Guvern ar putea fi instalat abia după prezidenţiale. Ce rol joacă Paul Stănescu

PSD, acuzat că trage de timp. Scenariul în care noul Guvern ar putea fi instalat abia după prezidenţiale. Ce rol joacă Paul Stănescu

PSD, acuzat că trage de timp. Scenariul în care noul Guvern ar putea fi instalat abia după prezidenţiale. Ce rol joacă Paul Stănescu
Sursa foto: Foto: gov.ro
18 Oct 2019   •   09:50

Parlamentarii PSD vor boicota şedinţa de plen cu scopul de a împinge învestirea Guvernului Orban abia după alegerile prezidenţiale, susţin surse politice pentru Adevărul. Scopul: PSD încearcă să arate că Opoziţia e incapabilă să strângă o nouă majoritate. În plus, Dăncilă, din postura de premier interimar, mai poate alimenta baronimea cu bani de la Ministerul Dezvoltării exact în campania electorală.

Social-democraţii au gândit un plan elaborat pentru a şicana instalarea noului Executiv, mai susţin sursele politice citate.

Premierul desemnat Ludovic Orban va merge la mijlocul săptămânii viitoare în Parlament pentru a prezenta programul de guvernare şi lista de miniştri. Potrivit legii, Parlamentul trebuie să acorde apoi votul de încredere în maximum 15 zile. Înainte de votul final, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în Comisiile de specialitate, multe dintre ele conduse de senatori şi deputaţi PSD. Calendarul audierilor şi al votului final va fi stabilit  de Birourile Permanente (BPR) ale celor două Camere -  conducerea reunită a Parlamentului. În total,  26 de aleşi:13 de la PSD, 12 de la Opoziţie şi un deputat al  minorităţilor naţionale – Dragoş Zisopol, reprezentantul comunităţii elene. În mod normal, Zisopol ar trebuie să voteze de partea noii Puteri, însă surse din PSD susţin că ar putea lipsi subit de la şedinţa în care se va hotărî calendarul. Astfel, PSD ar avea majoritate să impună paşii procedurali. În cazul în care Zisopol nu trădează, PSD şi Opoziţia unită ar ajunge la egalitate.

PNL mizează pe presiunea publică şi politică pentru a impune audierea miniştrilor într-o singură zi şi imediat votul final, astfel încât Viorica Dăncilă să fie debarcată de la Palatul Victoria vinerea viitoare, exact la mijlocul campaniei electorale pentru Cotroceni. Aruncarea PSD în Opoziţie după 7 ani şi jumătate de guvernare ar fi o lovitură de imagine pentru Klaus Iohannis înainte de scrutin.

Printre cei 13 parlamentari PSD din BPR se numără şi Paul Stănescu, chestor al Senatului, aflat la cuţite cu Viorica Dăncilă. După moţiunea de cenzură, Stănescu s-a afişat alături de liderul PSD doar pentru a da impresia că partidul este unit înainte de alegerile prezidenţiale.
 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close