Antena 3 CNN Politică PSD s-a răzgândit! Nu mai vrea alegeri comasate în 2024 | Care este miza

PSD s-a răzgândit! Nu mai vrea alegeri comasate în 2024 | Care este miza

PSD s-a răzgândit. Nu mai vrea alegeri comasate în 2024, așa cum își doresc liberalii, care spun că în acest fel s-ar reduce bugetul cheltuit pentru alegeri și campanii electorale.

PSD s-a răzgândit! Nu mai vrea alegeri comasate în 2024 | Care este miza
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    Alina Tănase    |    02 Dec 2022   •   14:44

Alegerile din 2024 sunt tot mai aproape, iar partidele din coaliție par tot mai preocupate de acest subiect. Miza este uriașă pentru că sunt toate cele 4 rânduri de alegeri într-un singur an.  

Partidele din coaliție duc negocieri aprinse pentru a-și negocia cea mai bună poziție în 2024. Iar PSD s-a răzgândit și nici nu vrea să audă de alegeri comasate.  

Există o discuție ca alegerile locale și cele parlamentare să fie comasate, însă până în acest moment nu există o decizie în acest sens. Acum, din ce spun surse politice, liberalii își doresc acest lucru spunând că astfel s-ar reduce bugetul cheltuit pentru alegeri și campanii electorale. Social-democrații, în schimb, nu sunt de acord și spun că este neconstituțional acest lucru și, mai mult, s-ar putea crea încurcături, fiind prea multe buletine de vot, senatori, deputați, primari, consilieri locali etc, spun surse din partid. Asta deși acum mai bine de un an, președintele PSD, Marcel Ciolacu, invoca argumentul bugetului în sprijinul comasării.  

Mizele sunt însă unele mult mai mari. Adevărata miză a acestor discuții este cine va da premierul după alegerile generale din 2024. Iar PNL vrea să fie comasate ca Iohannis să fie cel care numește premierul, pentru că alegerile ar avea loc în septembrie, odată cu localele, deci înainte ca Iohannis să-și termine mandatul.  

PSD vrea tocmai ca Iohannis să nu mai numească premierul și acest lucru s-ar întâmpla dacă parlamentarele ar avea loc la termen, în decembrie.  

Primele sunt europarlamentarele, apoi localele, prezidențialele și parlamentarele.  

×
Subiecte în articol: PSD alegeri comasate
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close