Antena 3 Politică PSD cere să se constate că moțiunea simplă împotriva ministrului Ghinea a fost adoptată

PSD cere să se constate că moțiunea simplă împotriva ministrului Ghinea a fost adoptată

de Maria Zărnescu    |    16 Iun 2021   •   15:55
PSD cere să se constate că moțiunea simplă împotriva ministrului Ghinea a fost adoptată
Sursa foto: Hepta

Grupul social - democraților din Camera Deputaților au depus o solicitare la Biroul Permanent al Camerei, prin care solicită să se constate în mod oficial că moțiunea simplă împotriva maistrului Ghinea a trecut, dar și faptul că regulamentul a fost încălcat.

În solicitare, Partidul Social - Democrat a inovat Art. 129 din Regulamentul Camerei Deputaților, ce precizează că doar actele normative pot fi votate de la distanță.

Astfel, moțiunea simplă nu se încadrează în această categorie, motiv pentru care se cere constatarea încălcării regulamentului.

În cazul în care ar fi eliminate voturile de la distanță, moțiune simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea ar fi trecut cu 139 de voturi "pentru" și doar 126 de voturi "împotriva". Având în vedere că au fost luate în calcul toate voturile exprimate, moțiune împotriva ministrului Ghinea nu a trecut, fiind respinsă cu 171 de voturi "împotriva" și 143 de voturi "pentru".

Solicitarea PSD  fost semnată de liderul deputaților social - democrați, Alfred Simonis.

Moțiunea simplă împotriva lui Cristian Ghinea, respinsă

Camera Deputaților a respins moțiunea simplă intitulată „Cristian Ghinea, de la zero la abis!”, inițiată de PSD. În favoarea moțiunii au votat 143 deputați, 171 împotrivă , iar unul s-a abținut.

Anunțul a fost făcut de președintele de ședință, Cristina Prună, vicepreședinte USR al Camerei Deputaților. Rezultatul a fost contestat de social-democrați.

„Moțiunea simplă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților. Potrivit art. 129, aliniat 3 din regulamentul Camerei putem dezbate și vota prin mijloacele electronice strict actele normative. Moțiunea simplă nu e un act normativ. Rezultatul pe votul din sală ne arată o diferență de peste 20 de voturi în favoarea adoptării moțiunii simple. Prin urmare, oricât de atașată ați fi de ministrul Ghinea și de partidul din care faceți parte, nu puteți lua în calcul voturile date pe tabletă. Să plece Ghinea, că moțiunea simplă a fost adoptată”, spune Alfred Simonis, în aplauzele colegilor din PSD.

O poziție similară a avut și copreședintele AUR George Simion, care i-a spus Cristinei Prună să „anunțe corect rezultatul, în caz contrar fiind vorba de abuz în serviciu”. Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a respins solicitarea PSD și AUR.
PSD a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, semnată de 82 de parlamentari, intitulată „Cristian Ghinea, de la zero la abis!”.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a spus, luni, în Parlament, unde se dezbate moțiunea simplă împotriva sa, că testul este un „banc prost” și îi recomandă liderului PSD, Marcel Ciolacu, să nu îl pună pe Facebook, pentru că riscă să îi fie suspendat contul.

Sunt cinci mari minciuni în această moțiune, pe care oricine le putea verifica din informații publice, a spus în cadrul dezbaterii moțiunii simple, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, care susține că anul acesta au intrat în România 1,6 miliarde de euro, „adică aproape jumătate de milion de euro pe oră”.

Marți, social-democrații au cerut tuturor parlamentarilor să voteze moțiunea simplă împotriva ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene Cristian Ghinea și „să respingă corupția din PNRR”.

×
Subiecte în articol: PSD motiune Ghinea ministru

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close