Antena 3 CNN Politică PSD atacă la CCR hotărârea de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocatul Poporului

PSD atacă la CCR hotărârea de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocatul Poporului

Partidul Social Democrat a depus joi o sesizare de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Termenul în care judecătorii CCR vor dezbate sesizarea este pe 29 iunie.

PSD atacă la CCR hotărârea de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocatul Poporului
Sursa foto: Hepta
de Viorel Aydan Cioroi    |    18 Iun 2021   •   13:32

Miercuri, Reneate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului după votul în plen a sesizării formulate de coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR. Ca umare, PSD a depus la CCR o sesizare în care contestă constituționalitatea deciziei.

Potrivit sesizării, propunerea de revocare din funcție a fost realizată în urma spunerii la vot în cadrul Comisiilor Juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, lipsind actul legal de sesizare al Parlamentului și Hotărârea Birourilor Permanente ale celor două Camere. Astfel Comisiille Juridice ale celor două camere, reunite, au propus revocarea Avocatului Poporului fără a avea această competență.

„În urma dezbaterii cererii de revocare, membrii Coomisiilor juridice au constatat că sunt îndeplinite condițiile legii pentru a supune plenului Parlamentului revocarea din funcție a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului și în ședința comună din 16 iunie 2021, aceștia au hotărât să adopte raportul comun pentru revocarea din funcție a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului și să supună spre dezbatere și adoptare Camerelor reunite ale Parlamentului, acest raport împreună cu proiectul de hotărâre aferent”, conform raportului întocmit în urma ședinței celor două comisii.

De asemenea, PSD acuză că nu s-au îndeplinit cele două condiții cumulative care să aducă în legalitate revocarea din funcție a Avocatului Poporului, adică, nu s-a realizat analiza activității Avocatului Poporului și nu s-a dovedit încălcarea Constituției sau a altor legi.

„În considerarea argumentelor expuse, vă solicităm să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost emisă cu încălcarea dispozițiilor constituționale ale art. 1 alin. (3)-(5), art. 11, art. 20, art. 58 alin. (1) și art. 148 din Legea fundamentală și să constatați că aceasta este neconstituțională”, conform sesizării PSD.

×
Subiecte în articol: avocatul poporului Renate Weber
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close