Antena 3 CNN Politică PSD, prima reacție după ce Orban a anunțat că pensiile și alocațiile nu se vor majora conform legii

PSD, prima reacție după ce Orban a anunțat că pensiile și alocațiile nu se vor majora conform legii

Partidul Social Democrat a lansat un atac la adresa premierului Ludovic Orban, pe care îl acuză că se plânge cum nu are bani de alocații pentru copii, dar găsește imediat bani pentru alegeri anticipate și pentru două tururi de scrutin.

PSD, prima reacție după ce Orban a anunțat că pensiile și alocațiile nu se vor majora conform legii
Sursa foto: Sursă foto: Facebook Marcel Ciolacu
19 Ian 2020   •   13:45

”Premierul Orban a mai venit azi cu o minciună. Că 80% dintre cetățeni ar vrea două tururi de scrutin. Adică alegeri mai scumpe. În realitate, peste 80% dintre cetățeni se întreabă de ce Guvernul PNL spune că nu are bani de alocații pentru copii, dar găsește imediat bani pentru alegeri anticipate și pentru două tururi de scrutin! Și mai spune premierul Orban că #PSD îi blochează legile în Parlament. Păi nu a venit cu nicio lege în Parlament. Doar și-a angajat răspunderea până acum, fugind practic de orice dezbatere parlamentară. Nu ai cum să respingi ceea ce nu există!”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban a declarat că alocaţiile pentru copii vor fi dublate "dacă există resurse financiare".

"Dacă există resurse financiare, (...) nu-mi place să mint. Şi dacă am fi vrut să mărim alocaţiile nu am fi putut pentru că Legea bugetului era deja publicată, intrată în vigoare la momentul la care a fost promulgată Legea de creştere a alocaţiilor", a afirmat Orban, duminică, la Hotnews, întrebat dacă alocaţiile pentru copii vor fi dublate la jumătatea acestui an.

El a reamintit că alocaţiile pentru copii au crescut, de-a lungul timpului, la iniţiativa PNL, în 2015 şi 2019, iar liberalii au promovat şi mecansimul de indexare anuală a acestora pentru a compensa pierderile de putere de cumpărare determinate de inflaţie.

"Această majorare a alocaţiilor generează o cheltuială suplimentară la bugetul de stat de 6,3 miliarde de lei, pe estimările pe care ni le-a dat Ministerul Finanţelor. Puneţi la asta încă 16 miliarde de lei pentru a asigura creşterea pensiilor, conform Legii pensiilor, mai puneţi şi pe Legea salarizării, creşterea cu o pătrime de anul acesta, ca să vă daţi seama cam care este impactul bugetar. Guvernul (...) nu are de unde să adune banii din eter ca să poată să asigure banii necesari unor cheltuieli bugetare. Cheltuielile trebuie dimensionate în funcţie de venituri. (...) Nu există nicăieri în lumea asta să se dubleze de două ori într-un an alocaţiile pentru copii. De altfel, dacă vă uitaţi la declaraţiile pesediştilor, au vrut să se răzbune pe noi, efectiv, să-i arătăm noi PNL-ului ce înseamnă dublarea alocaţiilor pentru copii. A fost, aşa, ca un război politic ", a susţinut prim-ministrul.

×
Subiecte în articol: PSD Ludovic Orban
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close