Antena 3 CNN Politică PSD, salvatorul pensiilor şi salariilor. Geoană: "Dacă ne opuneam asumării, cădea Guvernul"

PSD, salvatorul pensiilor şi salariilor. Geoană: "Dacă ne opuneam asumării, cădea Guvernul"

PSD, salvatorul pensiilor şi salariilor. Geoană: "Dacă ne opuneam asumării, cădea Guvernul"
Sursa foto: Mircea Geoanã
15 Sep 2009   •   18:00

PSD şi-a ascuns marţi înfrângerea în planul asumării guvernamentale, îmbrăcând haina prea strâmtă a eroului salvator care se sacrifică pentru binele societăţii, stabilităţii politice şi al...plăţii pensiilor şi salariilor. Intraţi în şedinţe peste şedinţe la nivel de vârf, urmate de consultări prelungite cu proprii parlamentari, social-democraţi au ieşit la rampă cu un nou chichirez de imagine: asumarea pe nişte legi întocmite în pripă este grăbită, constituie un adevărat ?desfrâu?, e chiar neconstituţională, serveşte intereselor de campanie ale preşedintelui Traian Băsescu, dar o vom susţine, pentru a amenda legile respective în următoarele şase luni astfel încât să putem oferi o legislaţie stabilă şi clară pentru viitoarele generaţii.

Pesediştii au ales astfel a treia variantă de acţiune: sprijinirea asumării guvernamentale, ca parte componentă a coaliţiei, cu revenirea ulteriroră în următoarele luni pe textul legilor asumate cu amendamente şi proiecte legislative de modificare.

În opinia liderului PSD, Mircea Geoană, angajarea răspunderii Guvernului nu constituie altceva decât un gest nechibzuit, dictat de Traian Băsescu, în care premierul nu are nici un rol de decizie.

"Angajarea reprezintă un gest nechibzuit, dictat de Băsescu. Nu este decizia lui Boc, ci este un joc provocat de Băsescu. Dacă ne opuneam, însemna căderea guvernului şi instabilitate în România. Nu luăm tranşa a doua de la FMI, nu sunt bani de pensii şi salarii", a explicat liderul PSD, care a precizat că fiecare parlamentar PSD va acţiona cum vrea în timpul şedinţelor de asumare.
Totuşi, preşedintele PSD consideră că "un Guvern, care chiar dacă nu merge grozav, este mai bun decât o criză politică". Drept urmare, chiar dacă prin asumare "se încearcă provocarea PSD-ului pentru a încerca să determine o schimbare de Guvern şi chiar a actualului prim ministru", social-democraţii vor susţine prin prezenţa lor actul asumării guvernamentale chiar dacă reprezintă "o premieră nefericită pentru democraţia românească".
"Asistăm la derularea planului B al lui Băsescu care, iniţial, a crezut că o cooptare a PSD-ului la guvernare echivalează cu un nou mandat. În acest moment, planul este schimbat şi se încearcă provocarea PSD-ului pentru a putea să determine o schimbare de Guvern, inclusiv schimbarea actualului prim ministru. Niciodată în 20 de ani nu am asistat la un astfel de desfrâu de angajare de responsabilitate. Nu este niciun fel de justificare, nici politică, nici democratică pentru acest demers", a explicat Geoană.
Preşedintele PSD a explicat că după asumare vor avea timp să corecteze lacunele şi imperfecţiunile constatate în scurtul răgaz pe care parlamentarii PSD l-au avut pentru consultarea formelor finale ale proiectelor de legeasumate.

?Principiiile salarizării unice sunt corecte. Ne rezervăm însă dreptul de a modifica aceste legi în următoarele şese luni de zile. Acest lucru nu contravine înţelegerii cu FMI şi Banca Mondială.În privinţa legii educaţiei cam 80% din lege va intra în vigoare în anul şcolar 2010-2011. parlamentarii PSD vor acţiona pentru modificarea sa? a arătat Geoană.

Liderul social-democrat a criticat şi pachetul legilor menite să susţină ieşirea din criza economică
?Salutăm neimpozitarea profitului reinvesti dar România are nevoie de un întreg pachet anticriză. Avem nevoie de un răspuns mult mai clar în această zonă. Este obligaţia noastră să le modificăm prin iniţiative legislative. Legea salarizării unitare intră în vigoarea abia din 2010, la fel şi legea educaţiei: avem întreaga libertate de acţiune pentru a modifica aceste legi? a conchis Geoană.

Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close