Antena 3 CNN Politică PSD şi PDL s-au înţeles: Dacian Cioloş, propus pentru portofoliul de comisar european pe Agricultură

PSD şi PDL s-au înţeles: Dacian Cioloş, propus pentru portofoliul de comisar european pe Agricultură

PSD şi PDL s-au înţeles: Dacian Cioloş, propus pentru portofoliul de comisar european pe Agricultură
Sursa foto: Dacian Cioloº
31 Aug 2009   •   17:24

PSD pare a renunţa la ideea impunerii propriului om în funcţia de comisar european al României. Cu codul Andronescu în căruţa asumării guvernamantale, PSD a decis astăzi să cânte pe aceeaşi arie cu PDL pentru ca melodia să fie receptată cum se cuvine la Bruxelles. Membrii coaliţiei de guvernare au decis să oficializeze candidatura lui Dacian Cioloş pentru portofoliul agriculturii în cadrul viitoarei Comisii Europene, a anunţat luni ministrul de externe, Cristian Diaconescu în cadrul unui interviu pentru Radio România Actualităţi.
"Astăzi (luni - n.r.) am avut o discuţie în cadrul coaliţiei de guvernare, pentru că, aşa cum bine cunoaştem, Guvernul este cel care oficializează, cu candidatură, portofoliu şi persoană. Din această discuţie a rezultat că putem formaliza candidatura domnului Dacian Cioloş, fostul ministru al agriculturii, pentru portofoliul agriculturii", a declarat Diaconescu.
Mesajul pare adresat mai mult oficilităţilor europene de la Bruxelles şi reprezentanţilor celorlalte state membre UE, decât decidenţilor politici de pe malul Dâmboviţei. "Sigur, obstacole sunt convins că o să apară, nu toate statele membre ale UE, în mod natural, sunt interesate ca România să obţină un astfel de portofoliu", a recunoscut Diaconescu.
Ministrul a explicat că votul pozitiv în Parlamentul European depinde de o majoritate calificată, o majoritate care are nevoie de sprijinul reciproc pe care România îl cultivă cu alte state membre.
Diaconescu a arătat că România va pune în mişcarea întreaga reţea politico-diplomatică pentru a obţine acest post de anvergură, dar a atras atenţia că "nu este simplu", fiind "un post cu mare relevenţă". Ministrul s-a declarat totuşi destul de optimist. "Cred că, printr-un efort conjugat al tuturor celor care au competenţe, atribuţiuni şi responsabilităţi în ceea ce priveşte poltica externă vom reuşi să obţinem acest post", a declarat Cristian Diaconescu.
Ministrul a amintit că în această direcţie s-a făcut lobby încă de la începutul anului, când România a tatonat forurile europene pentru ca să-şi dea seama care este "palierul de sprijin" de care s-ar putea bucura în UE în "contextul şi în ideea de a obţine un portofoliu de substanţă".
"La un moment dat, am menţionat agricultura. Sunt ţări care ne sprijină în acest sens, dar, evident, chiar mai mult ca o valoare de semnal, este mai important să avem o poziţie comună politică în spatele unei candidaturi - este semnalul minimal, absolut necesar, atunci când intrăm în procesul de negociere", a spus ministrul de externe.
În acest sens este nevoie atât de consensul politicienilor de la Bucureşti în susţinerea unei candidaturi cât şi de susţinerea sprijinului din partea tuturor grupurilor parlamentare existente la nivelul legislativului comunitar european, a arătat Diaconescu.

"Preşedinţia suedeză (a UE) ne-a anunţat că lista comisarilor, pentru aprobare în Parlamentul European, va fi gata în jurul datei de 25-26 octombrie, deci, aceste două luni sunt de mare, mare importanţă, în ceea ce priveşte demersurile pe care urmează să le întreprindem", a mai declarat ministrul afacerilor externe.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close