Antena 3 CNN Politică PSD şi PNL au semnat acordul de colaborare politică. Vezi textul documentului (VIDEO)

PSD şi PNL au semnat acordul de colaborare politică. Vezi textul documentului (VIDEO)

PSD şi PNL au semnat acordul de colaborare politică. Vezi textul documentului (VIDEO)
25 Noi 2009   •   13:05

Liderii alianţei PSD+PC şi PNL au semnat, miercuri, un acord de colaborare politică pentru constituirea unei majorităţi de guvernare cu primarul Sibiului, Klaus Iohannis, în funcţia de premier.

Prin acest acord, liberalii se angajează că îl vor susţine pe candidatul alianţei PSD+PC, Mircea Geoană, în turul 2 al alegerilor prezidenţiale.

Citeşte textul acordului semnat de PSD şi PNL (pdf)

La semnarea acordului, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că acest pas este unul important "pentru asigurarea stabilităţii politice în România", precizând că nu conţine nicio împărţire a portofoliilor sau a funcţiilor.


SEMNAREA ACORDULUI DE COLABORARE POLITICĂ


"Este un acord în care şi eu şi domnul Antonescu credem cu intensitate. Reprezintă o formă de social democraţie cu accente liberale. Veţi avea în acest document principiile care vor călăuzi colaborarea noastră. Pentru mine, o bună guvernare, transparenţă şi competenţă în actul de guvernare trebuie să reprezinte o prioritate absolută", a declarat Mircea Geoană.


"Nu asistăm la vânzare de voturi, ci de fapt la catalizarea energiilor pozitive ale acestor naţiuni (...) Împreună cu Crin Antonescu vreau să fim garanţii unui alt mod de a face politică în România", a mai spus liderul PSD.

MIRCEA GEOANĂ: ACEST ACORD NU ESTE UN TROC POLITIC



Geoană a subliniat că forţele politice din societate trebuie să-şi adune eforturile pentru a instala un Guvern cu Klaus Iohannis în funcţia de premier, până la Crăciun. În opinia sa, acordul reprezintă un pas important pentru asigurarea stabilităţii politice în România şi că, personal, crede "cu tărie" că "forţele pozitive din societate, forţele politice mature" vor contribui la instalarea unui Guvern cu Klaus Johannis premier.

"Acest acord politic va asigura stabilitatea politică pe termen lung, nu reprezintă o împărţire de funcţii între noi, este o declaraţie de principii", a afirmat Geoană.

La rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că a semnat acest acord "cu toată convingerea că este un gest benefic pentru România". Antonescu a arătat că sprijinul pentru Mircea Geoană este "explicit şi ferm" şi "va căpăta toate formele" în campania electorală pentru turul II, pentru că "este un interes naţional" ca România să aibă alt preşedinte.

"Vă asigur că nu este doar un acord menit să acorde susţinerea unuia dintre candidaţi în turul doi împotriva celuilalt", a atras însă atenţia Antonescu.

Antonescu a mai susţinut că acordul semnat împreună cu liderul PSD Mircea Geoană este altfel decât cele încheiate până în prezent, deoarece nu a fost încheiat la sfârşitul unor zile şi nopţi de negocieri pentru funcţii.
"Sunt optimist în legătură cu şansele de a realiza acest acord în spiritul şi litera lui, de a începe după 6 decembrie, cu un nou preşedinte, cu o nouă formulă politică, (...) sunt optimist pentru că din capul locului acest acord s-a încheiat altfel decât cele pe care în asemenea împrejurări le-aţi cunoscut până acum", a spus Antonescu.

CRIN ANTONESCU: ACEST ACORD ESTE BENEFIC


Liderul PNL a adăugat că acordul "nu a venit la capătul unor zile şi nopţi de negocieri pentru funcţii, ministere, pentru poziţii de putere".

Antonescu a mai spus că acordul nu este doar "o foaie de hârtie, o însăilare de cuvinte", ci unul în legătură cu care îşi pune toate speranţele şi în baza căruia ca acţiona "cu toată energia" şi forţa sa politică pentru a-l pune în practică.

Acordul pentru susţinerea lui Mircea Geoană se învârte în jurul susţinerii lui Klaus Iohannis pentru funcţia de premier. Primarul Sibiului, propus de noua majoritate parlamentară după căderea Guvernului Boc, va fi desemnat să formeze Executivul în cazul în care candidatul alianţei PSD+PC va câştiga alegerile prezidenţiale.

Varianta este agreată şi de UDMR. Liderii Uniunii nu au anunţat oficial susţinerea pentru Mircea Geoană, dar au votat în unanimitate pentru un Cabinet Iohannis.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, candidaţii PSD+PC, PNL şi UDMR au obţinut împreună peste 55% din voturi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri PSD PNL UDMR Klaus Iohannis
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close