Antena 3 CNN Politică PSD şi PNL nu se mai înţeleg. Antonescu: Premierul să ia o decizie, e criză în guvern. PC: Am făcut două concesii PNL

PSD şi PNL nu se mai înţeleg. Antonescu: Premierul să ia o decizie, e criză în guvern. PC: Am făcut două concesii PNL

PSD şi PNL nu se mai înţeleg. Antonescu: Premierul să ia o decizie, e criză în guvern. PC: Am făcut două concesii PNL
Sursa foto: Foto: Agerpres
de O.P.    |    M.Z.    |    S.T.    |    17 Feb 2014   •   16:48

Zi decisivă astăzi pentru Uniunea Social Liberală. PNL trebuie să decidă dacă iese de la guvernare, sau rămâne în USL, în urma scandalului legat de numirea lui Klaus Iohannis ca vicepremier şi ministru de interne în cabinetul Ponta. 

Criza din USL a ajuns în faza jocului de-a şoarecele şi pisica. PSD şi PNL nu se mai înţeleg, asta e clar, şi totuşi nimeni nu vrea să facă pasul decisiv. Victor Ponta şi Crin Antonescu par să aştepte fiecare greşeala celuilalt.

Premierul spune că negocierile continuă până se va găsi o soluţie, în timp ce Antonescu spune că nu prea mai au ce negocia şi i-a dat şi un ultimatul lui Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după o întâlnire a liderilor USD în Biroul preşedintelui Camerei, că vrea ca USL să rămână unită, o variantă posibilă fiind rămânerea pe structura din 2012 a Guvernului, cu Klaus Iohannis la Interne, sau vicepremier şi ministru de Finanţe.

Update 15.17 - Preşedintele PC, Daniel Constantin, a spus, luni, că formaţiunea politică pe care o conduce a făcut două concesii liberalilor, iar "mingea este acum la PNL, nu la USL". 

Referitor la criza politică în care ne aflăm, Daniel Constantin a spus că "s-a intrat într-un fel de blocaj, din cauza unor orgolii personale".

"Noi nu vrem pentru un om, pentru mine, să mergem în Parlament, să solicităm schimbarea guvernului", a spus preşedintele PC.

În ceea priveşte rezolvarea crizei din USL, Daniel Constantin apreciază că sunt două soluţii: ori nu restructurăm guvernul şi aşteptăm propunerile PNL ori restructurăm.
 


UPDATE: Antonescu: "În PNL exista un consens USL"

UPDATE: Ponta: "Renunţăm la ideea unui al patrulea vicepremier".

UPDATE: PNL propune respingerea amnistierii.

UPDATE: Victor Ponta a declarat că este bucuros că PNL-ul a decis că continue alături de PSD la guvernare: "Am pornit împreună, trebuie să continuăm împreună".



Vă reamintim că liderii liberali s-au întâlnit aseară într-o şedinţă informală care s-a încheiat aproape de miezul nopţii. Potrivit unor surse, mai mulţi lideri, printre care Crin Antonescu, Marian Petrache, Klauss Iohannis şi Mihai Voicu ar fi cerut despărţirea de colegii de alianţă.

Alţii, precum Radu Stroe, susţin menţinerea în USL şi spun că este obligatoriu să rămână la guvernare. Mărul discordiei între liberali şi social-democraţi continuă să fie postul de vicepremier propus de Victor Ponta pentru Partidul Conservator.

Liderii PNL îşi păstrează poziţia iniţială şi nu acceptă noua funcţie. Liderii USL se întâlnesc din nou în această dimineaţă, pentru a discuta propunerile liberalilor pentru cele patru portofolii din Guvern. 

După ore întregi de dezbateri interne, liberalii au decis. Rămân în USL, dar se menţin pe poziţii în ceea ce priveşte împărţirea posturilor în Guvern.

Liberalii nu vor să accepte sub nicio formă postul de vicepremier pentru Partidul Conservator.

Câţiva dintre liderii partidului au cerut ieşirea de la guvernare, dar cei mai mulţi au susţinut că alianţa nu trebuie să se rupă. Printre liberalii care ar fi cerut ieşirea din USL se numără Corneliu Dobriţoiu, Lucia Varga, Cristian Adomnitei, Eugen Nicolăescu, Romeo Stavarache, dar şi alţii.

Negocierile în USL privind restructurarea Guvernului au fost blocate marţi, după ce premierul Victor Ponta a propus o formulă guvernamentală care să includă patru posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid - PSD, PNL, UNPR şi PC.

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close