Antena 3 CNN Politică PSD şi PNL susţin o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Boc II. Pică Guvernul?

PSD şi PNL susţin o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Boc II. Pică Guvernul?

PSD şi PNL susţin o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Boc II. Pică Guvernul?
Sursa foto: motiune
05 Oct 2009   •   12:29

Liderul PSD, Mircea Geoană a anunţat că partidul său va susţine o moţiune de cenzură care să ducă la căderea Guvernului Boc II. Anunţul vine după ce PNL, prin liderul Crin Antonescu, a anunţat că va iniţia o moţiune de cenzură care ar urma, în cazul unei susţineri parlamentare, să se concretizeze cu debarcarea Guvernului Boc II. În cazul în care această iniţiativă s-ar bucura de succesul dorit, ambele formaţiuni politice s-au pronunţat pentru instalarea unui guvern de tehnocraţi care să ofere garanţia corectitudinii organizării şi desfăşurării alegerilor prezidenţiale. dealtfel, Geoană a făcut astăzi prima tentativă de preluare a rolului de cap al Opoziţiei, anunţând că partidul său va iniţia astăzi consultări cu PNL şi UDMR pentru a debarca Executivul Boc şi pentru a veni cu o nouă formulă guvernamentală.

Pentru depunerea unei moţiuni de cenzură este nevoie de minimum 118 semnături parlamentare, iar pentru adoptarea ei în plenul reunit al legislativului României de jumătate plus unu din numărul total de 472 parlamentari. PSD dispune pe hârtie de voturile a 162 de reprezentanţi, deputaţi şi senatori, iar PNL de 90 de aleşi, ceea ce ar oferi moţiunii de cenzură şansa de a fi adoptată în Parlament.

Social-democraţii vor avea astăzi o serie de runde de consultări cu celelalte formaţiuni din opoziţie menite să pună în discuţie căile de debarcare a Cabinetului Boc 2 şi formarea unui nou guvern în cazul în care această iniţiativă va avea succes. Cel mai probabil, social-democraţii ar urma să susţină moţiunea de cenzură pe care liberalii au anunţat că o vor depune, mai ales că principala lor condiţie, ca textul acestui demers să nu se refere critic la activitatea foştilor miniştrii PSD, a fost satisfăcută de către PNL.

Geoană a explicat că Biroul Permanent Naţional a luat această decizie dat fiind faptul că actualul Executiv funcţionează neconstituţional, compoziţia sa fiind modificată faţă de cea votată în Parlament acum 9 luni. În opinia liderului social-democrat, Cabinetul Boc 2 este ilegitim deoarece funcţionează în formula "2 în 1".

Geoană a reluat acuzaţiile la adresa PD-L referitoare la tentativa de fraudare masivă a alegerilor din 22 noimebrie, invocând "abuzurile masive şi premeditate" înregistrate prin încercările de epurare a administraţiei centrale şi locale de către PDL şi obiectivul PSD de împiedicare a unui "plan masiv de fraudare a alegerilor pus la cale de regimul Băsescu-Boc".

"Ţinând cont de abuzurile masive şi premeditate care au dus la epurarea administraţiei centrale şi locale româneşti şi înlocuirea acestora cu o camarilă de partid şi tinând cont de faptul că, în mod oficial de ieri, Băsescu a anunţat că Guvernul nu şi-a propus să scoată ţara din criză pentru că nu poate, din motive de lipsă de soluţii economice reale în faţa crizei profunde pe care o traversăm, PSD a luat decizia introducerii unei moţiuni de cenzură pentru înlăturarea actualului guvern", a susţinut preşedintele PSD.

DECLARAŢIA LUI MIRCEA GEOANĂ


Geoană a precizat, totodată, că asigură partenerii internaţionali ai României şi pe cei care urmăresc evoluţiile pe pieţele economice şi diplomatice româneşti de faptul că PSD va susţine cu aceaşi responsabilitate, din Parlament, respectarea angajamentelor cu privire la asigurarea finanţării internaţionale necesare Româneii în acest moment.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat astăzi că liberalii vor finaliza în cursul acestei zile textul moţiunii de cenzură, pe care-l vor trimite spre analiza tuturor formaţiunilor parlamentare, aşteptând semnături de la PSD, PD-L şi de la UDMR.

DECLARAŢIA LUI CRIN ANTONESCU


Imediat după demisia în bloc a miniştrilor PSD din guvern, Geoană anunţa că lupta politică se va muta în Parlament. Printre primele gânduri de opoziţie ale social-democraţilor s-au strecurat atacarea Cabinetului Boc II la Curtea Constituţională, pe motiv că prin remaniere se schimbă structura sau componenţa politică a Executivului, iar premierul şi cabinetul său trebuie să vină în faţa Legislativului pentru alt vot de încredere.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close