Antena 3 CNN Politică Dan Nica PSD: Solicit Comisiei Europene un plan concret care să permită țărilor UE afectate de creșterea prețurilor să intervină rapid la nivel național

Dan Nica PSD: Solicit Comisiei Europene un plan concret care să permită țărilor UE afectate de creșterea prețurilor să intervină rapid la nivel național

Europarlamentarul PSD, Dan Nica, solicită Comisiei Europene un plan concret care să permită țărilor UE afectate de creșterea prețurilor la energie să intervină rapid la nivel național.

Dan Nica PSD: Solicit Comisiei Europene un plan concret care să permită țărilor UE afectate de creșterea prețurilor să intervină rapid la nivel național
Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Oct 2021   •   12:41

Dan Nica, șeful Delegației Române PSD din Parlamentul European, a transmis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și comisarului Kadri Simson, în care exprimă preocupările Grupului S&D în legătură cu explozia prețurilor la gaze și energie în tot mai multe state ale UE, solicitând CE să elaboreze un plan concret, cu măsuri coordonate, care să permită tuturor țărilor afectate să intervină rapid la nivel național.

„Suntem abia la începutul lunii octombrie, dar deja asistăm la o creștere critică a prețurilor la gaze și energie, în ciuda faptului că sezonul de iarnă nu a început încă. Numeroase rapoarte și o serie de experți în domeniu au prezentat perspective negative pentru următoarele câteva luni, iar astfel de tendințe sunt un real semnal de alarmă pentru cetățenii statelor afectate. Este datoria noastră să apărăm oamenii de orice tip de sărăcie, inclusiv de cea energetică.

A lăsa statele membre ale UE să încerce să rezolve individual această problemă majoră, nu va fi suficient, dimpotrivă. Bruxelles-ul trebuie să fie alături de toți cetățenii europeni și să stabilească regulile jocului printr-un set de măsuri concrete, rapide și durabile, care să poată fi aplicate la nivelul tuturor țărilor din UE”, a explicat Dan Nica.

Eurodeputatul PSD a menționat că Grupul S&D a solicitat deja o dezbatere cu rezoluție în sesiunea plenară din această săptămână, pentru stabilirea unui plan de măsuri imediate, care să vină în sprijinul guvernelor din statele membre.
El a reamintit că dezbaterea va avea loc, însă rezoluția nu va mai fi depusă din cauza opoziției nefirești a unor grupuri politice din Parlamentul European, PPE și Renew Europe.

„Noi, Grupul S&D, credem că este datoria noastră să îi apărăm pe cei vulnerabili, să nu lăsăm pe nimeni în urmă în aceste momente grele și să pledăm pentru ca solicitările noastre să fie incluse în viitoarea comunicare a Comisiei privind prețurile la energie.

Prin urmare, solicităm Comisiei Europene să elaboreze un plan concret și să propună măsuri coordonate care să permită tuturor țărilor UE să intervină rapid la nivel național, în loc să se bazeze doar pe măsuri ad-hoc, care produc haos și panică în rândul cetățenilor”, a mai spus șeful Delegației Române PSD din PE.

Printre solicitările avansate se numără propunerea de eliminare a impozitelor necuvenite pe energie și adoptarea unor măsuri specifice pentru protejarea cetățenilor vulnerabili - strategie de eradicare a sărăciei energetice, precum și un plan de prevenire a speculațiilor pe piața europeană a carbonului, pentru a nu pune în pericol tranziția energetică.

Dan Nica și-a exprimat speranța că o comunicare cu privire la creșterea prețurilor la gaze și energie va fi printre prioritățile Comisiei Europene, astfel încât dezbaterea de miercuri, de la Strasbourg, să se concretizeze într-o politică energetică europeană comună.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close