Antena 3 Politică Strategia PSD de a sabota planul PNL. Ţine interimar guvernul Orban patru luni şi întârzie anticipatele

Strategia PSD de a sabota planul PNL. Ţine interimar guvernul Orban patru luni şi întârzie anticipatele

de M.Z.    |    06 Feb 2020   •   11:28
Strategia PSD de a sabota planul PNL. Ţine interimar guvernul Orban patru luni şi întârzie anticipatele
Sursa foto: Foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Social-democraţii au pregătit o strategie pentru a sabota planul PNL. Astfel, dacă preşedintele va desemna un premier care nu reprezintă majoritatea PSD-Pro România, PSD ia în calcul boicotarea votului de învestitură pentru noul Cabinet. 

După votul de la moţiunea de miercuri, în urma căruia guvernul Orban a căzut, acesta este acum un cabinet interimar. Postura aceasta poate fi întreţinută de PSD pentru o perioadă de 60 zile, dacă se foloseşte de nişte artificii legislative.

Constituţia spune că, după ce preşedintele desemnează un nou premier în urma consultărilor cu partidele politice - care au loc azi - în termen de 10 zile, acel nou guvern desemnat de preşedintele Iohannis trebuie să ceară votul de învestitură în Parlament. Numai că, în Constituţie nu se spune exact dacă şi votul trebuie să aibă loc în 10 zile.

Mai mult, potrivit legii, Birourile reunite ale Parlamentului pot întârzia până la 60 de zile punerea pe ordinea de zi a acestui vot. Astfel, această primă propunere de cabinet ar putea fi întârziată de birourile permanente dominate de PSD timp de aproape două luni.

După aceea, acest guvern ar urma să vină în faţa Parlamentului. După cum arată calculele, Parlamentul ar putea să-l respingă, dacă propunerea nu va conveni social-democraţilor. 

Ulterior, PSD poate apela la acelaşi artificiu, iar acest lucru ar însemna aproape patru luni timp în care social-democraţii ar putea ţine guvernul Orban în postura de interimar. Prin urmare, planul pentru alegeri anticipate al PNL ar fi astfel întârziat.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi susținută de UDMR, împotriva Guvernului Orban, a trecut miercuri în Parlament cu 261 de voturi favorabile, a anunțat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Social-democraţii au pregătit o strategie pentru a sabota planul PNL

×
Subiecte în articol: alegeri anticipate guvern interimar

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close