Antena 3 CNN Politică PSD va ataca Legea Pensiilor la Curtea Constituţională

PSD va ataca Legea Pensiilor la Curtea Constituţională

PSD va ataca Legea Pensiilor la Curtea Constituţională
Sursa foto: Foto: Intact Images
16 Sep 2010   •   14:52

Legea Pensiilor va fi atacată de PSD la Curtea Constituţională, în vederea desfiinţării pensiilor ocupaţionale şi introducerea acestora în sistemul public de pensii, a declarat, joi, deputatul PSD Ioan Cindrea într-o conferinţă de presă.

"Este vorba despre desfiinţarea pensiilor ocupaţionale. Mă refer la militari, mă refer la poliţişti, mă refer la cuprinderea în sistemul de pensii a judecătorilor. Îi obligă să contribuie conform art. 6 punctul II, să devină contributori şi beneficiari ai sistemului public de pensii", a precizat Cindrea, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, legile speciale ar fi fost date în 2001 şi 2002, înainte de integrarea României în UE, şi ele vor fi desfiinţate prin această lege, cu toate că la acea vreme au fost adoptate în baza obligaţiilor pe care România le avea în vederea aderării.

Deputatul PSD susţine că efectul introducerii pensiilor ocupaţionale în sistemul public de pensii nu face decât să crească deficitul fondului de pensii.

"Guvernul şi puterea actuală poartă toată responsabilitatea aplicării acestei legi", a adăugat Cindrea, care apreciază că această lege va aduce prejudicii enorme pensionarilor, prin scăderea dramatică a puterii de cumpărare, precum şi prin înăsprirea condiţiilor de pensionare anticipată şi de invaliditate.

"Noi suntem convinşi că această sesizare îşi va găsi un răspuns favorabil prin declararea legii sistemului public de pensii ca fiind neconstituţională", a spus Cindrea.

De asemenea, Ioan Cindrea a explicat şi motivele pentru care PSD nu a votat Legea pensiilor, în special menţinerea punctului de pensie la valoarea actuală.

"Calculele noastre ne arată că punctul de pensie a scăzut anul acesta la 39% faţă de salariul mediu brut şi că tendinţa în anii următori este o apropiere faţă de valoarea critică de 30% din salariul mediu brut", a precizat Cindrea.

Totodată, PSD a refuzat să voteze Legea pensiilor şi din cauza creşterii este "inacceptabile" a vârstei de pensionare pentru femei, plus creşterea penalizărilor în cazul pensiilor anticipate de la 30% la 40%.

 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close