Antena 3 CNN Politică Quintus, la un pas de demisie din fruntea comisiei de statut PNL. Antonescu vrea să candideze pe bază de moţiune

Quintus, la un pas de demisie din fruntea comisiei de statut PNL. Antonescu vrea să candideze pe bază de moţiune

Quintus, la un pas de demisie din fruntea comisiei de statut PNL. Antonescu vrea să candideze pe bază de moţiune
Sursa foto: Mircea Ionescu-Quintus
10 Feb 2010   •   15:57

Liberalii s-au certat dur în comisia de statut pe tema celei mai bune modalităţi de candidatură la viitorul Congres. Preşedintele comisiei, Mircea Ionescu Quintus s-a pus de-a curmezişul dorinţei oamenilor lui Antonescu de a introduce în statut posibilitatea candidaturii în echipă pe bază de moţiuni, în care viitorul lider să propună votarea în bloc a unei liste închise. Invocând necesitatea păstrării democraţiei în partid care să permită fiecărui membru să candideze la funcţiile de conducere, Quintus a ameninţat chiar cu depunerea mandatului şi a fost cu greu potolit de Radu Stroe şi Ludovic Orban, ca în final seniorul liberal să adopte o soluţie de compromis: va avea un înlocuitor la şefia comisiei, pe Mihgai Voicu, iar la Congres îşi rezervă dreptul de a vota împotriva propunerii candidaturii pe liste. În schimb, Quintus a anunţat că în cazul în care liderul Crin Antonescu decide să opteze pentru o astfel de formulă şi va veni cu o echipă, el o va vota.

Partizanii lui Antonescu s-au căznit câteva ore bune să-l convingă pe seniorul Mircea Ionescu-Quintus că ideea candidaturilor pe bază de moţiuni nu este chiar atât de nedemocratică pe cât crede preşedintele forului.
În zadar. A fost nevoie de convocarea la comisie a liderului Crin Antonescu pentru ca acesta să-şi prezinte clar şi răspicat ce doreşte la viitorul Congres PNL: candidatură la şefia partidului pe bază de moţiuni în fruntea unei liste alcătuite de el pentru o echipă de circa 30 de membri. În fapt, toată componenţa Biroului Politic al partidului ar urma să fie propusă de Antonescu.

În ceea ce priveşte funcţia de prim-viceşedinte, preşedintele Comisiei PNL pentru Statut a precizat că liderul liberal a menţionat că, în opinia sa, cel care îşi alcătuieşte lista va pune sau nu un prim-vicepreşedinte.

"Dânsul a spus aşa de funcţia de prim-vicepreşedinte: dacă Delegaţia va hotărî să se facă alegeri pe listă, înseamnă că cel care face lista are dreptul să-şi pună sau să nu-şi pună un prim-vicepreşedinte. Deci nu s-ar alege prin vot uninominal. Părerea mea este că, dacă se merge pe listă, funcţia de prim-vicepreşedinte nu prea-şi are rostul", a arătat Quintus.

Quintus susţine că nu va vota ideea candidaturilor pe moţiuni ca propunere la statut, dar că va susţine echipa cu care va veni Antonescu la Congres.
?Organizaţiile au făcut propuneri foarte sărace aşa că am început noi, între noi dezbaterile. Cineva a avut ideea bună ca după această întâlnire să-l invităm şi pe domnul preşedinte la comisie. Am sistat lucrările, am discutat cu domnnul Antonescu pentru a afla poziţia sa oficială. A venit în faţa comisiei şi ne-a declarat că dânsul doreşte să candideze la funcţia de preşedinte pe bază de moţiune şi în fruntea unei liste pe care şi-o alcătuieşte dânsul, ca Biroul Politic să aibă în jur de 30 de membri, în care ar intra şi ca membri de drept cei 3 foşti preşedinti, dacă se va pastra în statut bineînţeles? a precizat Quintus.

Şeful comisiei de statut PNL a subliniat că a fost pe punctul de a demisiona din această funcţia ca semn de protest faţă de această idee nedemocratică a votului pe moţiuni, dar a fost potolit de Radu Stroe şi de către alţi colegi care i-a cerut să nu întărească ideea existenţei unor disensiuni interne în PNL. Totuşi, din motive de sănătate, Quintus a cerut şi a obţinut un locţiitor, în persoana colegului Mihai Voicu, care să prezideze şedinţa în cazul în care viitoarele şedinţe se vor lungi.
Potrivit unor surse liberale, Stroe şi restul membrilor comisiei, dar şi Antonescu i-au dat asigurări că la Congres vor fi supuse votului delegaţilor două variante de candidaturi: cea actuală, bazată pe candidatura individuală la funcţiile de conducere şi cea agreată de Antonescu, pe moţiuni.

?Încercăm să ducem la bun sfârşit noul statut. În cel mult două săptămâni. Când se va vota statutul, voi vota clar împotriva unei formule de candidaturi pe moţiuni, dar dacă o listă propusă de Crin Antonescu va fi supusă votului Congresului lista asta o votez, deşi am să votez împotriva sistemului de vot pe listă? a precizat Quintus.

Marius Vulpe, Antena.ro

×
Parteneri
Ce trebuie să știe românii care iau bani pe sticle reciclate
x close