Antena 3 CNN Politică Radicalii maghiari la primul Congres: Szasz Jeno ar putea pierde şefia PCM

Radicalii maghiari la primul Congres: Szasz Jeno ar putea pierde şefia PCM

Radicalii maghiari la primul Congres: Szasz Jeno ar putea pierde şefia PCM
Sursa foto: Szasz Jeno
21 Ian 2009   •   15:52

Primul congres al Partidului Civic Maghiar (PCM), constituit ca alternativă politică la UDMR, va avea loc la mijlocul lunii martie, în judeţul Harghita. Rezultatele slabe de la ultimele alegeri ar putea să-l coste funcţia pe actualul preşedinte al acestei formaţiuni, fostul primar de Odorheiul Secuiesc, Szasz Jeno.
La un an de la înregistrare, primul congres al partidului va fi găzduit de municipiul Gheorgheni, care este condus de un primar al acestei formaţiuni, şi este programat să se desfăşoare în data de 14 martie. În momentul de faţă prezidiul partidului a desemnat două comisii care se vor ocupa de definitivarea statutului şi a programului politic concepute anul trecut. Atât modificările la statut, cât şi la programul politic vor fi validate de congres.
Nemulţumirile sunt multe la nivelul micii formaţiuni, care se vrea în continuare o alternativă politică pentru comunitatea maghiară la UDMR. Niciunul dintre candidaţii ?independenţi? susţinuţi de radicalii maghiari nu a intrat în Legislativul de la Bucureşti, iar pierderea mandatului de primar al muncipiului Odorheiul Secuiesc ar putea avea efect de bumerang asupra liderului Szasz Jeno. PCM nu s-a înscris la alegerile parlamentare, susţinând câţiva candidaţi independenţi care nu au reuşit să acceadă în legislativ.
Mai multe filiale, în frunte cu cei din Covasna se pregătesc să-l debarce de la conducerea partidului, susţin surse din PCM. Întrebat dacă se va alege o nouă echipă de conducere a partidului, Szasz Jeno a precizat că şi-ar dori să continue munca de preşedinte, doleanţă pentru care a şi început să-şi facă lobby pentru obţinerea unui susţineri cât mai mari. În ceea ce priveşte pe cei care îi poartă sâmbetele prin partid, Szasz minimalizează pericolul punând tentativa pe seama unor persoane şi nu a unor filiale cum s-ar vehicula.
Liderul PCM a adăugat că este posibil ca în cadrul congresului din luna martie să se ia în discuţie şi numele candidatului care va fi susţinut de partid pentru alegerile europarlamentare. Pcm ia în calcul atât promovarea propriilor candidaţi, cât şi susţinerea ca indeopendent al episcopului reformat Lazlo Tokes aşa cum au făcut cu succes la ultimele alegeri de acest gen.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri presedinte
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close