Antena 3 Politică Raluca Turcan a anunțat prima majorare a pensiilor: "Anul viitor vor crește cel puțin cu rata inflației"

Raluca Turcan a anunțat prima majorare a pensiilor: "Anul viitor vor crește cel puțin cu rata inflației"

de Maria Zărnescu    |    05 Iun 2021   •   17:25
Raluca Turcan a anunțat prima majorare a pensiilor: "Anul viitor vor crește cel puțin cu rata inflației"
Sursa foto: Agerpres

În 2022, pensiile vor crește cel puțin cu rata inflației, după cum a precizat ministrul Raluca Turcan. Ea a menționat că tot de anul viitor se va putea aplica actuala legislație a pensiilor, urmând ca în viitor să existe o nouă lege.

Raluca Turcan a explicat că legislația actuală a permis creșterea pensiilor cu 14%, mărire ce s-a realizat la finalul anului 2020.

"Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei", a declarat Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a mai precizat că există o serie de inechități în actualul sistem de pensii, iar mii de persoane își câștigă drepturile bănești în instanță.

"Există mii de pensionari care câştigă în instanţă împotriva statului român şi atunci avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenţilor politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile, şi în acelaşi timp să digitalizăm toate dosarele de pensii", a mai adăugat ea.

Demersuri pentru reevaluarea dosarelor de pensii

Ministrul Muncii, a anunțat care sunt demersurile care vor fi făcute în următoarea perioadă, pentru operațiunile de evaluare a dosarelor de pensii.

Una dintre intervențiile esențiale în perioada imediat următoare va fi procesul de recrutare pentru personal suplimentar, angajat pe o perioadă determinată pentru operațiunile de evaluare.

"La nivel național, am ajuns deja la 310.000 dosare evaluate, în condițiile în care am început acest proces cu resursele modeste existente la nivelul caselor teritoriale din toată țara.

Ne-am propus ca, în a doua parte a anului viitor, să finalizăm digitalizarea tuturor celor 5 milioane de dosare din România, iar, pentru a atinge acest obiectiv, resursa umană actuală - 1.300 de angajați la nivel național - nu este suficientă", a scris Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a comparat procesul de evaluare a dosarelor de pensii cu ultimul proces de acest fel realizat în România, afirmând că atunci au fost verificate „1 milion de dosare în aproximativ 5 ani, în perioada 2005 – 2010”.

"Prin PNRR, vom avea finanțare de 100 de milioane euro pentru a susține atât procesul de digitalizare a dosarelor de pensii aflate în plată, cât și dotarea cu echipamente și servicii electronice a Casei Naționale de Pensii Publice și a structurilor teritoriale, ceea ce va facilita atât relația cu beneficiarii, cât și accesul acestora, online, la toate informațiile din propriul dosar de pensie", a mai scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook, în cursul zilei de vineri, 4 iunie.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close