Antena 3 CNN Politică Raluca Turcan, despre salariul minim pe economie: Orice decizie de creștere ”din pix” se va întoarce împotriva beneficiarilor

Raluca Turcan, despre salariul minim pe economie: Orice decizie de creștere ”din pix” se va întoarce împotriva beneficiarilor

Noul Ministru al Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, marți, că a purtat discuții cu reprezentanții Confederației Naționale Sindicale ”Cartel Alfa”, după valul de nemulțumiri iscat în urma anunțării măsurilor fiscal-bugetare ale Guvernului Cîțu. Aceasta a invitat sindicatele să participe la consultările ce se vor organiza, începând din ianuarie, pe tema salariului minim.

Raluca Turcan, despre salariul minim pe economie: Orice decizie de creștere ”din pix” se va întoarce împotriva beneficiarilor
Sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan
de Mia Lungu    |    29 Dec 2020   •   23:20

"Obiectivul acestor discuții este acela de a stabili printr-un acord, în următoarele șase luni, un cadru predictibil pentru creșterea salariului minim. Timpul scurt rămas până la sfârșitul anului nu ne-a permis să decidem și să aplicăm un astfel de mecanism pentru anul 2021." a scris Raluca Turcan pe Facebook. 

"Formula de creștere stabilită pentru anul viitor, în urma consultărilor cu partenerii sociali, este cea corectă în contextul actual și a încercat să ”împace” două puncte de vedere opuse. 

Reamintesc că, în cadrul discuțiilor pe care le-am avut în Consiliul Tripartit, patronatele au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, în timp ce sindicatele au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, adică 170 lei brut în plus față de nivelul actual. 

Creșterea cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar, este o creștere care depășește rata inflației și care poate fi susținută economic. De asemenea, discuția despre salariul minim nu poate fi ruptă de contextul economic și social actual. Să nu uităm că, în ultimele 9 luni, efortul guvernului s-a concentrat către protejarea locurilor de muncă ale oamenilor, prin măsuri de sprijin pentru angajați și angajatori. 

În acest moment, avem 25 000 de contracte de muncă în plus față de începutul acestui an, iar aceasta este cea mai clară dovadă a efectelor pe care le-au avut măsurile adoptate pentru susținerea angajaților.

Un lucru trebuie însă bine înțeles: orice decizie de creștere ”din pix”, fără o analiză temeinică și fără a ține cont de realitățile economice se va întoarce împotriva beneficiarilor. Tocmai din acest motiv, am insistat să începem încă din primele zile ale anului 2021 discuțiile cu toți partenerii sociali pentru a stabili împreună cea mai adecvată formulă de calcul de creștere a salariului minim."

✅ Am avut astăzi o discuție cu reprezentanții Confederației Naționale Sindicale ”Cartel Alfa”, cărora le-am adresat...

Posted by Raluca Turcan on Tuesday, 29 December 2020

Sindicaliştii ies în stradă: ''Majorarea cu 40 de lei nu ne ajută''

Sindicaliştii Cartel Alfa au protestat, marţi, de la ora 10.00, în faţa Ministerului Muncii. Aceştia sunt nemulţumiţi de creşterea salariului minim cu doar 41 de lei net. Protestul are loc la doar câteva zile de la instalarea Guvernului Cîţu.

Aceștia si-au strigat nemulţumirile legate de anunţul Guvernului potrivit căruia, salariul minim pe economie va creşte cu 41 de lei net.

Sindicaliştii Cartel ALFA: ''40 de lei în plus nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi alte elemente de protecţie individuală''

 

×
Subiecte în articol: Raluca Turcan Cartel Alfa
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close