Antena 3 CNN Politică Ramona Mănescu: Romii au şi obligaţii, nu doar drepturi

Ramona Mănescu: Romii au şi obligaţii, nu doar drepturi

Ramona Mănescu: Romii au şi obligaţii, nu doar drepturi
Sursa foto: Foto: Intact Images
08 Sep 2010   •   13:37

Opiniile referitoare la expulzarea romilor din Franţa sunt împărţite şi în Parlamentul European. Unii politicieni atacă guvernul de la Paris pentru decizia luată, în timp ce alţii sar în apărarea romilor. Nici europarlamentarii români nu se feresc să vorbească despre acest subiect.

Eurodeputatul liberal Ramona Mănescu, spre exemplu, susţine că majoritatea celor care "s-au înghesuit să le plângă de milă romilor expulzaţi" nu fac altceva decât să dea dovadă de "ipocrizie".

"În dezbaterea de astăzi (n.r. marţi) din cadrul PE, se pare că am uitat faptul că, în afara dreptului la liberă circulaţie rromii au şi obligaţia de a respecta legile statului în care vor să se stabilească", notează Ramona Mănescu pe blogul său.

Europarlamentarul susţine că "dacă vrem să fim sinceri, ar trebui să recunoaştem că este responsabilitatea statului de origine, în primul rând, să se ocupe de integrarea şi educarea romilor şi apoi a statelor în care aceştia doresc să se stabilească".

"Dacă nu ar fi existat tabere ilegale cu sute de rromi trăind în condiţii improprii, fără un venit obţinut legal, dacă nu ar fi existat rromi pe străzile din Franţa care să cerşească sau să comită infracţiuni, dacă aceştia ar fi studiat sau lucrat la fel ca orice alt cetăţean, nu am fi fost acum în situaţia de a discuta despre expulzarea ?fără motiv? a rromilor", mai notează Mănescu.

Parlamentarii europeni susţin că trimiterea romilor înapoi în ţările de origine este inacceptabilă şi în contradicţie cu dreptul la liberă circulaţie în Europa. Mai multe grupuri politice au prezentat proiecte de rezoluţie care condamnă expulzările de cetăţeni români şi bulgari către ţara de origine iar un vot în plenul de la Strasbourg urmează să aibă loc joi.

Antena3.ro


×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close