Antena 3 CNN Politică Raportul observatorilor OSCE: Neregulile de la alegerile prezidenţiale trebuie investigate

Raportul observatorilor OSCE: Neregulile de la alegerile prezidenţiale trebuie investigate

Raportul observatorilor OSCE: Neregulile de la alegerile prezidenţiale trebuie investigate
Sursa foto: vot
07 Dec 2009   •   16:24

Alegerile prezidenţiale din România s-au desfăşurat conform angajamentelor OSCE, însă diversele nereguli semnalate trebuie investigate fără întârziere, iar autorităţile trebuie să publice de urgenţă rezultatele pentru fiecare secţie, a recomandat luni, şeful misiunii de observare a OSCE, Vadin Zhdanovich
"Modelul de desfăşurare a alegerilor în turul al doilea al prezidenţialelor a fost în general conform angajamentelor OSCE, dar informaţiile despre nereguli ar trebui investigate fără întârziere şi, pentru a spori transparenţa şi încrederea în procesul electoral, autorităţile trebuie să publice de urgenţă rezultate pentru fiecare secţie", a afirmat Vadin Zhdanovich.
?În timp ce autorităţile au luat măsuri pentru a remedia unele neajunsuri observate în primul tur al alegerilor şi pentru a investiga neregulile suspectate, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda slăbiciunile rămase astfel încât să fie îmbunatăţit procesul electoral şi să fie întărită încrederea publică? se mai arată în raportul misiunii OSCE.
În opinia reprezentantului OSCE, activităţile de campanie au fost mai puţin intense decât cele desfăşurate înaintea primului tur, dar ambele părţi au intensificat campania negativă.
În ceea ce priveşte modul în care mass-media a reflectat campania electorală, televiziunea publică a asigurat o acoperire neutră şi echilibrată, în schimb o serie de difuzori privaţi au adoptat o poziţie agresivă faţă de actualul preşedinte, se reclamă în raportul OSCE.
Zhdanovich mai aminteşte că "site-uri de internet, inclusiv aparţinând unor importante instituţii mass-media, au publicat exit-poll-uri înaintea încheierii procesului electoral, ceea ce este contrar regulilor OSCE".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: OSCE
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close