Antena 3 CNN Politică Liberalii se dezic de penali, după ce anterior au cerut retragerea sprijinului politic doar în cazul condamnărilor definitive

Liberalii se dezic de penali, după ce anterior au cerut retragerea sprijinului politic doar în cazul condamnărilor definitive

Liberalii se dezic de penali, după ce anterior au cerut retragerea sprijinului politic doar în cazul condamnărilor definitive
Sursa foto: Foto: Raluca Turcan/Facebook
04 Mar 2017   •   11:45

UPDATE 11.40 - Liberalii au respins relaxarea criteriilor de integritate, după ce, de dimineață, surse din Biroul Politic Naţional al PNL sugerau că retragerea sprijinului politic pentru reprezentanţii formaţiunii care deţin funcţii numite în administraţia publică locală şi centrală va avea loc doar în cazul unei hotărâri definitive de condamnare, nu și în cazul unei anchetări penale.

BPN a decis să respingă această propunere în urma intervenţiei preşedintelui interimar al PNL, Raluca Turcan. 

"Această propunere de relaxare a criteriilor de integritate a fost respinsă în unanimitate în Comisia pentru statut şi, de asemenea, a fost respinsă în Biroul Permanent Naţional, ceea ce înseamnă că nu se va lua în discuţie în Consiliul Naţional de Coordonare. PNL respectă cu fermitate şi cu consecvenţă un angajament luat în faţa celor care îşi doresc parteneriatul nostru de a pune mai presus de un interes politic personal integritatea în funcţia publică, implicarea şi dorinţa de a participa la decizii corecte în interesul cetăţeanului. (...) S-a luat această propunere (decizie - n.r.) tocmai pentru că în mod unanim PNL şi-a asumat să respecte criteriile de integritate. În ultima perioadă, am asistat la nişte mişcări de stradă de o amploare asemănătoare cu Revoluţia din 1989. Societatea a cerut integritate, decenţă şi egalitate în faţa legii. PNL trebuie să fie primul care ascultă mesajul străzii şi care ţine cont de solicitările oamenilor de a îmbunătăţi calitatea deciziei politice, iar integritatea este un pilon fundamental", a declarat Raluca Turcan, la Parlament. 

Ea a arătat că propunerea de relaxare a criteriilor de integritate a venit din partea unor membri ai partidului care nu fac parte din BPN.

"În cazul membrilor care ocupă funcţii de conducere în interiorul partidului, suspendarea din funcţie se aplică de drept în cazul dispunerii măsurilor de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, precum şi în cazul condamnării definitive. Această sancţiune se aplică şi membrilor care se află în situaţia descrisă la momentul adoptării prezentelor prevederi", arată una din modificările la Statutul PNL, potrivit Agerpres.

Potrivit unor surse liberale, o altă modificare vizează retragerea sprijinului politic pentru reprezentanţii formaţiunii care deţin funcţii numite în administraţia publică locală şi centrală împotriva cărora s-a pronunţat o hotărâre definitivă de condamnare, ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni. 

O altă prevedere vizează retragerea calităţii de membru al PNL după ce un membru nu şi-a plătit cotizaţia timp de mai mult de şase luni. 

În ceea ce priveşte alegerile interne în Congresul PNL se stipulează că acestea se realizează prin votul secret al delegaţilor prezenţi. 

O altă propunere de modificare vizează componenţa Biroului Politic Naţional al PNL. 
 

×
Subiecte în articol: arestare preventiva PNL
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close