Antena 3 CNN Politică Războiul Palatelor Cotroceni şi Victoria pentru CAS

Războiul Palatelor Cotroceni şi Victoria pentru CAS

Războiul Palatelor Cotroceni şi Victoria pentru CAS
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Aug 2014   •   11:36
Traian Băsescu a acuzat Guvernul că a băgat România în recesiune. Scandalul a pornit după ce Institutul Naţional de Statistică a anunţat că Produsul Intern Brut a scăzut cu 1% în trimestrul II din 2014 faţă de trimestrul I. 
 
Premierul Victor Ponta susţine însă că datele arată de fapt o creştere pe primul semestru al anului comparativ cu aceeasi perioadă a anului trecut.  Băsescu nu a ezitat să aducă in discuţie şi scăderea CAS-ului despre care spune că va băga şi mai rău România în criză.
 
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, in semestrul I din 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I al anului trecut, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier. A existat insa o scadere de 1% în trimestrul II din 2014 fata de trimestrul I. 
 
Scaderea a fost imediat taxata de presedintele Traian Basescu care a afirmat ca Romania a intrat in recesiune din cauza prostei guvernari. 
 
Presedintele Traian Basescu spune ca reducerea CAS cu cinci puncte procentuale ar baga si mai rau Romaniei in criza si ar pune chiar in pericol acordul cu FMI.
 
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator era programată să intre în vigoare la 1 octombrie insa Traian Băsescu a trimis legea înapoi în Parlament, cu doar o zi înainte să expire termenul pentru promulgare. 
 
Inainte insa, presedintele i-a chemat la consultari pe premier si pe ministrul de Finante. Dupa aceasta discutie Basescu l-a acuzat pe seful Executivului ca a venit nepregatit la discutie. Victor Ponta a prezentat ulterior sursele din care va fi acoperit deficitul bugetar creat prin reducerea CAS. 
 
Aşadar, gaura de 4,8 miliarde de euro, poate fi acoperită din contribuţiile sociale aferente noilor locuri de muncă, încasări suplimentare din TVA, recuperarea datoriilor de la firme aflate în insolvenţă sau reducerea evaziunii. 
 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close