Antena 3 CNN Politică Războiul PDF-urilor la Camera Deputaţilor: Gâlceavă PDL-PNL pe tema prezentării proiectului de buget

Războiul PDF-urilor la Camera Deputaţilor: Gâlceavă PDL-PNL pe tema prezentării proiectului de buget

Războiul PDF-urilor la Camera Deputaţilor: Gâlceavă PDL-PNL pe tema prezentării proiectului de buget
Sursa foto: Camera Deputatilor
28 Ian 2009   •   14:08

Pe hârtie sau pe CD? În format PDF sau într-unul mai accesibil aptitudinilor parlamentarilor în materie de computere? Editabil sau neditabil? Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au dezbătut luni marea problemă de importanţă naţională a modului în care ar trebui remis parlamentarilor textul proiectului de buget pe anul 2009. Liberalii s-au arătat jigniţi de neîncrederea manifestată de secretariatul general care intenţiona să remită deputaţilor CD-uri needitabile cu proiectul bugetului, tocmai pentru a preveni o eventuală modificare a textului de către membrii Opoziţiei.
Decizia Secretariatului General de a împărţi deputaţilor Bugetul pe 2009 pe DVD-uri şi nu într-o formă printată a stîrnit o adevărată gâlceavă la nivelul conducerii acestei Camere. Secretarul general Gheorghe Barbu a propus asistenţei ca proiectul de buget pe 2009 să fie repartizat spre consultare deputaţilor pe CD-uri.
Editat sau needitat?
Liberalul Eugen Nicolăescu şi-a exprimat rapid nedumerirea faţă de forma needitibilă a proiectului de buget. ?...faptul că se dă pe CD în formă needitabilă, reţineţi, needitabilă, asta nu am înţeles! Dacă sunt colegi care nu ştiu să lucreze pe calculator ? şi sunt mulţi parlamentari care nu ştiu să lucreze ? atunci, ei apelează foarte simplu la cineva, îi editează şi umblă cu maldărul de hârtie, că aşa este obişnuit, dar să fie în formă editabilă, nu needitabilă! Asta chiar nu am înţeles-o? a spus Nicolaescu, în timp ce social-democratul Valeriu Zgonea a calificat propunerea drept ?o expresie nefericită?.
?Eu sper să fie total nefericită! Şi nefericiţi mai ales cei care au făcut-o!? a replicat Nicolaescu.
Aleşii s-au arătat jigniţi când Barbu le-a explicat că nu e la mijloc nici o confuzie. ?Dacă-mi permiteţi, în formă editabilă sunt în număr mic de exemplare, care se dau la corpul tehnic, iar pentru parlamentari este needitabilă? a spus Barbu.
?Nu înseamnă că nu poate fi printat, înseamnă că nu poate fi modificat conţinutul, ceea ce este cu totul şi cu totul altceva? a completat preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, fără să explice de ce ar fi necesară o asemenea măsură.
?V-am sugera să ni le daţi în formă editabilă, pentru că s-ar putea să vrem să scoatem şi noi de acolo, să punem un tabel comparativ cu amendamentul nostru şi textul iniţial şi ne este mai uşor dacă dăm copiere şi textul nou. (...) Chiar ne ajută mult mai mult şi nu cred că îşi închipuie cineva că o să încercăm să-l edităm şi să pretindem că este varianta Guvernului, ştiţi foarte bine acest lucru, că varianta Guvernului este la dumneavoastră! Deci daţi-ne o formă editabilă şi aveţi încredere că o să o folosim de bună credinţă? a cerut şi fostul preşedinte al Camerei, liberalul Bogdan Olteanu.
Certuri şi pe bugetul Camerei
Nici bugetul Bugetul Camerei Deputaţilor, prezentat de şefa instituţiei, Roberta Anastase (PDL), nu a putut trece luni de conducerea instituţiei, datorită opoziţiei reprezentanţilor PSD care a acuzat faptul că nu au fost consultaţi la întocmirea bugetului. La rândul lor, liberalii au criticat faptul că Roberta Anastase a majorat cu peste 10 procente bugetul instituţiei faţă de 2008, deşi a anunţat reduceri de cheltuieli. Anul trecut, Camera a avut un buget de 270 de milioane de lei, iar bugetul propus pentru 2009 este de 303 milioane de lei. Subiectul va fi discutat la Biroul Permanent de săptămâna viitoare.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close