Antena 3 CNN Politică Răzvan Mitroi: Pragul salvării naţionale

Răzvan Mitroi: Pragul salvării naţionale

Răzvan Mitroi: Pragul salvării naţionale
10 Oct 2008   •   14:14

Noua lege a alegerii Parlamentului prin vot uninominal are multe avantaje faţă de vechea lege a votului pe liste, fapt care a şi dus, într-un final, la adoptarea acesteia de către clasa politică. Desigur, foarte mulţi politicieni care nu au avut până acum exerciţiul competiţiei au fost refractari şi sunt în continuare întrucât nu vor mai apuca locuri în Parlament. Influenţa şi potenţa financiară nu îi mai ajută să defileze ca pe listele de partid. De data aceasta, alegătorul va alege şi nu conducerea de partid.
Printre elementele care se păstrează, totuşi, din vechea lege este şi pragul electoral. La momentul elaborării proiectului de vot uninominal au fost multe dezbateri despre nivelul acestui prag. În vechea lege era 5%, dar mai multe partide care s-au şubrezit în ultimul timp sau care aspiră la intrarea în Parlament au cerut diminuarea pragului la 3% sau chiar la 2%. Până la urmă s-a ajuns la o soluţie de compromis: prag de 5% din voturile pe întreaga ţară, dar se introduce şi un prag alternativ. Adică, pentru intrarea în Parlament ori obţii 5%, ori câştigi 6 colegii de deputat şi 3 de senator. A fost o concesie făcută pentru UDMR, care de la apariţia Partidului Civic Maghiar îşi vedea subţiat propriul electorat. UDMR era o formaţiune de 6%, iar pericolul ca PCM să îi ia 2 procente era destul de mare. Aşa că, prin negocieri politice, Marko Bela a obţinut acest prag alternativ, uşor de atins de către UDMR. Aceasta trebuie să obţină o victorie simplă (deci doar clasarea pe primul loc, nu obţinerea a 50% din voturile colegiului) în 9 colegii, ceea ce e relativ simplu în Harghita şi Covasna.
De pragul UDMR-ului se pot bucura însă şi alte partide. Nu este exclus ca unele partide mici, precum PRM sau PNG, să-şi concentreze strategia electorală pe 9 colegii, unde să-şi trimită cei mai buni oameni, în care să pompeze cei mai mulţi bani şi resurse electorale. Dacă îşi aleg ca ţintă colegii rurale, unde mai au şi primari în funcţie, sunt şanse foarte mari pentru micile partide să intre în Parlament. Cu cât? Cu doar 2%, pentru că atât reprezintă 9 colegii din cele 452 în total! Pragul alternativ devine astfel un prag al salvării naţionale pentru partide mici, fără anvergură şi fără forţă politică. Este una dintre minusurile noii legi, care lasă în continuare posibilitatea pulverizării Parlamentului, în loc să-l construiască din blocuri politice. Un compromis mai digerabil ar fi fost pragul alternativ de 9 colegii care să fie câştigate cu majoritate de voturi. Dar, se pare că UDMR nu e sigură nici pe 9 victorii cu 50% din voturi în faţa PCM.
Răzvan Mitroi

×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare vot uninominal
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close