Antena 3 CNN Politică Reduceri de salarii, mărirea taxelor, disponibilizări, soluţiile Guvernului Boc pentru criza economică

Reduceri de salarii, mărirea taxelor, disponibilizări, soluţiile Guvernului Boc pentru criza economică

Reduceri de salarii, mărirea taxelor, disponibilizări, soluţiile Guvernului Boc pentru criza economică
Sursa foto: Foto: Intact Images
de N.B.    |    12 Aug 2011   •   09:28

Anul trecut, în vară, Guvernul Boc îşi angaja răspunderea pe un set de măsuri de austeritate menite să salveze România din recesiune.

Tăierile de venituri şi creşterile de taxe urmau să se aplice numai până la finalul anului, dar 2010 a trecut fără ca românii să simtă în buzunare semnele de redresare economică.

Bugetarii au fost cei mai afectaţi, veniturile lor fiind tăiate cu 25%. Au scăzut şi ajutoarele de şomaj sau indemnizaţiile pentru creşterea copilului.

Guvernul a tăiat cel de-al treisprezecelea salariu, primele si orele suplimentare, bonurile de masă, biletele de odihnă, ajutorul pentru tinerii căsătoriţi şi trusoul acordat nou născuţilor.

Pensionarii au fost singurii care au scăpat de reduceri. Şi asta deoarece Curtea Constituţională s-a opus intenţiei Guvernului de a reduce pensiile cu 15%.

Cum nu a mai putut miza pe aceşti bani, Executivul a trecut la planul "B" şi a crescut TVA-ul la 24%.  Pentru a se încadra în fondul prevăzut pentru salarii, Guvernul a dispus concedierea a peste 100.000 de bugetari în 2010.

Reducerile de personal din sistemul bugetar, însoţite de limitarea angajărilor, continuă şi în acest an.  După toate aceste reduceri şi tăieri, bugetarii au primit înapoi doar aproximativ 14% din venituri. Pentru a ajunge la veniturile pe care le realizau inainte de vara lui 2010, mai au de aşteptat.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close