Antena 3 CNN Politică Ridzi pasează vina la direcţiile MTS: ?Nu cade în sarcina unui ministru să calculeze sau să ceară evaluarea ofertelor?

Ridzi pasează vina la direcţiile MTS: ?Nu cade în sarcina unui ministru să calculeze sau să ceară evaluarea ofertelor?

Ridzi pasează vina la direcţiile MTS: ?Nu cade în sarcina unui ministru să calculeze sau să ceară evaluarea ofertelor?
Sursa foto: Monica Iacob-Ridzi
08 Iul 2009   •   12:57

Deputaţii comisiei de anchetă nu au slăbit-o mai deloc pe ministrul Tineretului, Monica Iacob Ridzi, convocată pentru a doua oară la audieri pe tema sumelor cheltuite pentru organizarea Zilei Tineretului. Deputaţii i-au reproşat miercuri ministrului că nu a trimis toate documentele cerute, în special metodologia care a stat la baza achiziţiilor făcute de Ziua Tineretului. Cum audierile recente ale unor subcontractori au relevat faptul că sumele cerute de firmele contractante au fost mult mai mari decât cele existente pe piaţă, membrii comisiei i-au cerut lui Ridzi explicaţii pentru nota de fundamentare care nu preciza nici o obligativitate a unei evaluări comparative a ofertelor primite din partea firmelor beneficiare. Ministrul s-a apărat, pasând reponsabilitatea în seama comisiei de evaluare şi unro direcţii ale MTS, afirmând că nu este în competenţa unui ministru să facă calcule sau să numere.

Intrată la audienţe cu braţele încărcate demonstrativ cu documente, Monica Iacob Ridzi şi-a cerut scuze pentru întârzierea cu care au ajuns la Parlament actele solicitate de comisia de anchetă. Ea a sugerat că însăşi comisia a îngreunat procesul de adunare şi trimitere a documentelor necesare prin afluxul de funcţionari ai MTS chemaţi la audieri în zilele trecute. "Dacă consideraţi că este nevoie şi de alte documente, îmi spuneţi şi le vom trimite", a adăugat Ridzi, apreciind că ar fi trimis toate documentele necesare.

Deputaţii, nemulţumiţi că nu au primit metodologia de achiziţie

?Au trecut două săptămâni şi nici până în ziua de astăzi nu am reuşit toate documentele şi anume metodologia privind achiziţionarea de servicii de recreere, culturale şi sportive care este la baza întregii achiziţii. Noi am cerut întregul dosar care, conform legi,i conţine alte piese şi se găseşte la dumneavoastră. Nu înţeleg de ce nu putem avea toate piesele dosarului respectiv? i-a atras atenţia deputatul UDMR, Peter Lakatos.

Ridzi s-a arătat foarte mirată la auzul acestei omisiuni, dar a promis membrilor comisiei că vor primi documentul în cursul acestei zile.

?Mie mi s-a comunicat că s-au pus la dispoziţie toate documentele. Dacă acest lucru nu a fost trimis vă asigur că va fi trimis în cel mai scurt timp posibil. Sunteţi sigur că s-a solicitat metodologia? Nu e nici o rea intenţie, metodologia era primul lucru pe care trebuie să- l aveţi probabil că e o omisiune? a afirmat ministrul Tineretului, promiţând că, imediat cum pleacă spre Guvern, va da un telefon pentru ca documentul să parvină comisiei prin fax în maximum jumătate de oră.

Control al Gărzii Financiare la nivelul firmelor Artisan Consulting SRL şi Mark SRL

Ridzi a mai precizat că a solicitat firmelor contractante,Artisan Consulting SRL şi Mark SRL, să trimită o listă cu toţi subcontractanţii şi cu tarifele percepute de acestea, în timp ce, în paralel, a cerut Gărzii Financiare să verifice firmele beneficiare ale contractelor încheiate de MTS pentru festivităţile dedicate Zilei Tineretului.

"În ceea ce mă priveşte, deja am făcut o adresă către Garda Financiar, din partea instituţiei, prin care solicit Gărzii Financiare să verifice cele două firme şi să ne prezinte un raport. Să aflăm ce s-a întâmplat cu banii care au plecat de la Ministerul Tineretului şi Sportului către cele două firme", a anunţat ministrul Tineretului la începutul noi sesiuni de audiere.
Ministrul le-a cerut deputaţilor comisiei să invite la noi audieri cele două firme-Artisan şi Mark, pe motiv că nu i se pare în regulă să dea ea sau alţii răspunsurile pe care ar trebui să le dea firmele contractate de MTS.

"Am rugămintea acum şi cer Comisiei să înainteze din nou o adresă către cele două firme, şi rog să fie chemate în faţa acestei Comisii, pentru că nu mi se pare în regulă să dea altcineva răspunsuri pentru ceea ce ei trebuie să răspundă. Şi îmi doresc să aflăm împreună toată lista cu toţi subcontractorii. Vreau să ştiu exact unde s-au dus toţi banii care au plecat din minister. De un lucuru vă asigur, că noi ştim ce am achiziţionat şi cred că împreunpă avem obligaţia să clarificăm acest lucru", a susţinut Monica Iacob Ridzi.

Intervenţia lui Ridzi a fost sancţionată însă de deputatul PSD Robert Negoiţă, care a acuzat-o că încercă să tragă de timp şi vorbeşte fără să răspundă la o întrebare anume.

Preşedintele Comisiei, liberala Alina Gorghiu a ţinut totuşi să precizeze că au fost trimise două adrese la cele două firme, care au preferat însă să trimită un avocat cu mandat limitat, asigurând-o pe Ridzi că retransmiterea adresei se va face până se termină mandatul Comisiei.

Nota de fundamentare şi evaluările direcţiilor, acceptate "pe încredere" de Ridzi

Întrebată de liberalul Bogdan Olteanu dacă a făcut o evaluare a costurilor, înainte de a aproba nota de fundamentare pentru achiziţiile de servicii, Ridzi a recunoscut că nu, dar a pasat responsabilitatea în spinarea comisiei de evaluare şi a direcţiei economice a ministerului. Ministrul a precizat că "nota de fundamentare se realizează după ce se realizează alt document - nota de oportunitate, pe care o organizează Departamentul care oontroleză şi bugetul alocat pentru astfel de evenimente- Direcţia Programe pentru Tineret".

"Pe nota de oportunitate în general preţurile şi sumele sunt mult mai mari, sumele pe nota de fundamentare sunt mai mici, şi suma totală a fost mai mică decât cea din nota de fudamentare. Nota de oportunitate-evaluare se face de Direcţia de Programe cu Direcţia economică. Cele două direcţii ale ministerului s-au ocupat de evaluarea acestor sume. Nu cade în sarcina unei alte direcţii sau a unui ministru să facă calculul sau să numere? s-a apărat Ridzi.

Ministrul Tineretului a recunoscut că nu a operat nici o modificare în nota de fundamentare elaborată de respectiva direcţie deoarece a avut încredere în persoanele desemnate de ea special pentru coordonarea acestui eveniment.

?Nu am considerat că trebuie să resping acea notă de fundamentare pornind de la ideea că mi-am dorit să se organizeze în dată de 2 mai o serie de evenimente. Când am avut prima întâlnire cu oamenii din direcţiile responsabile, i-am rugat să găsească o variantă prin care să fie implicaţi cât mai mulţi tineri în evenimentele din 2 mai. Am avut încredere în acei oameni. În total, de 2 mai au fost organizate 427 de evenimente în toată ţara? a mai subliniat Ridzi.

Cum Olteanu insista să afle dacă ştia că are posibilitatea de a refuza sau modifica nota de fundamentare, ministrului i-a sărit muştarul. "Am spus şi repet, vă spun de foarte multe ori acelaşi lucru. Odată ce am dat un răspuns, vă rog să nu insistaţi, pentru că eu nu mă schimb de la un moment sau altul. Din răspunsul meu cred că s-a înţeles foarte clar, nu suntem persoane care ne jucăm cu vorbele, am spus foarte clar că nu consideram oportun. Asta nu înseamnă că nu ştiam că am această posibilitate. Dumneavoastră puteţi să interpretaţi şi văd că asta doriţi să faceţi practic", i-a spus ministrul lui Olteanu.

Hotărârea de Guvern nu viza Ziua Tineretului

Referindu-se la Hotărârea de Guvern care a fost publicată după ziua de 2 mai în Monitorul Oficial şi care abilita ministerul să organizeze şi să susţină financiar şi material evenimentele culturale şi sportive, Ridzi a ţinut să explice că respctivul act normativ a fost emis pentru alte evenimente, dedicate studenţilor şi altor manifestări sportive din vara-toamna acestui an, şi nu pentru Ziua Tineretului, care reprezintă o obligaţie prin legea 425/2004.

?Ne-am propus ca pe anul acesta să nu organizăm ca în anii trecuţi câte un eveniment-două pe lună, ci un singur mare evniment dedicat Zilei Naţionale a Tineretului pe data de 2 mai, pe care eram obligţi prin lege să-l organizăm conform legii 425/2004. În ceea ce priveşte Hotărârea de Guvern publicată în 7 mai, nu aveam o prevedere foarte clară pentru evenimentele care urmaeză să le organizăm pe timpul verii şi toamnei, precum cele studenţeşti şi sportive. Am vrut să facem aceea clarificare prin HG care nu are nici o legătură cu organizarea evenimentului din 2 mai care este obligaţie prin lege? a explicat Ridzi.



Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: monica iacob ridzi
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close