Antena 3 CNN Politică Riscul suspendării: Anastase, acuzată în sesizarea PSD-PNL de abateri grave de la Regulament

Riscul suspendării: Anastase, acuzată în sesizarea PSD-PNL de abateri grave de la Regulament

Riscul suspendării: Anastase, acuzată în sesizarea PSD-PNL de abateri grave de la Regulament
Sursa foto: Roberta Anastase
08 Oct 2009   •   17:26

Parlamentarii PSD şi PNL au depus joi la Parlament sesizarea prin care cer suspendarea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a democrat-liberalei Roberta Anastase. În viziunea reclamanţilor, parlamentarul PDL se face vinovată de încălcarea Regulamentul Camerei, prin abateri grave de la acest statut la aproape fiecare şedinţă de plen sau de Birou Permanent.
Semnată de social-democratul Viorel Hrebenciuc şi de liberalul Călin Popescu Tăriceanu, plângerea solicită ca preşedintele acestui for să fie sancţionată disciplinar cu interzicerea de a participa la lucrări timp de 30 de zile, pentru abateri grave de la regulament.
Anastase este acuzată că de la începutul sesiunii legislative a demonstrat că "nu înţelege să-şi respecte statutul şi îndatoririle de preşedinte al Camerei, să conducă lucrările Biroului Permanent şi cele din plen cu obiectivitate şi imparţialitate, să impună respectarea Constituţiei, a regulamentului celor două Camere, a statutului deputaţilor şi senatorilor, (...) şi, mai ales, principiului care trebuie să asigure şi să garanteze opoziţiei dreptul să se exprime".
Semnatarii mai susţin că "aproape" nu a existat şedinţă în plen sau a Biroului Permanent în care preşedintele Camerei, Roberta Anstase să nu fi încălcat regulamentul Camerei cu privire la acordarea cuvântului, respectarea dreptului la opinie, supunerea la vot a propunerilor făcute de către deputaţi şi chiar de către membrii Biroului Permanent.
Anastase mai este atacată şi pentru "comportamentul abuziv" dovedit în conducerea şedinţelor de lucru ale Camerei, care "a culminat" în plenul Camerei din 6 octombrie, când "în scopul de a ocroti pe doamna ministru Elena Udrea, (...) a suspendat desfăşurarea şedinţei pentru a bloca dezbaterea şi aprobarea Raportului Comisiei de anchetă în cazul Udrea, raport nefavorabil ministrului".
PSD şi PNL apreciază că Anastase, "cu intenţie şi rea-credinţă", nu a dispus retragerea cuvântului ministrului Elena Udrea, care "deşi avea alocate 10 minute, a înţeles să-şi susţină punctul de vedere în circa 50 de minute".
Lui Anastase I se mai impută că a refuzat să ia în considerare cererea a patru membri ai Biroului Permanant ? Adrian Năstase, Nicu Bănicioiu, Bogdan Olteanu şi Dan Motreanu ? de convocare a Birorului Permanent, împreună cu liderii grupurilor parlamentare, pentru stabilirea programului de lucru al Camerei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Roberta Anastase
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close