Antena 3 CNN Politică România a pierdut procesul la ICSID pe certificatele verzi. Ministerul Finanţelor: "Avem despăgubiri de 42 milioane de euro plus dobânzi"

România a pierdut procesul la ICSID pe certificatele verzi. Ministerul Finanţelor: "Avem despăgubiri de 42 milioane de euro plus dobânzi"

Ministerul Finanţelor a anunţat că România a pierdut la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID) un proces intentat de industria regenerabilelor și trebuie să plătească despăgubiri de 42 de milioane de euro plus dobânzi.

România a pierdut procesul la ICSID pe certificatele verzi. Ministerul Finanţelor: "Avem despăgubiri de 42 milioane de euro plus dobânzi"
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Mar 2024   •   20:48

Totul a început în data de 23.05.2018, atunci când 10 companii care au făcut investiții în România au notificat secretariatul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții (ICSID) că inițiază o procedură arbitrală internațională investițională împotriva României.

Decizia a venit după ce România a modificat legislaţia privind schema de ajutor pentru certificatele verzi. Mai exact, Guvernul condus de Victor Ponta a emis o ordonanță de urgență în anul 2013, care a instituit o schemă de ajutor prin care oferea şase certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră de energie electrică produsă de un producător pentru o perioadă de 15 ani, asigurând astfel o piață pentru vânzarea a certificatelor verzi cu praguri minime și maxime, totul cu scopul de a stimula investițiile în energie regenerabilă.

Schema a părut favorabilă pentru companiile străine care au investit în sectorul energiei regenerabile prin construirea mai multor parcuri fotovoltaice. România însă a modificat această schemă începând cu jumătatea anului 2013, iar legea nu a mai fost aprobată după conflictul dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu.

Astfel, mai multi dezvoltatori din România, Austria Germania şi Cipru au solicitat Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) o procedură arbitrală internațională investițională împotriva României, acuzând faptul că investițiile lor făcute în România (n.r parcuri fotovoltaice) au fost afectate de modificarea legislației. Mai mult, acestea au solicitat în timpul litigiului şi daune în valoare de 142,7 milioane de euro.

"Disputa între părți gravitează în jurul schimbărilor legislative reglementate de România în privința sistemului de promovare în energia regenerabilă, astfel cum au fost realizate în perioada 2013-2014 și 2017-2018. În acest sens, reclamanții susțin că, în urma ratificării de către România a Protocolului de la Kyoto la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, aceasta s-a angajat să adopte o serie de măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin scăderea dependenței de sursele convenționale de energie şi prin încurajarea producției de energie regenerabilă.

Se afirmă că România a adoptat mai multe acte normative (relevantă este Legea nr. 220/2008 și modificările la aceasta reglementate până la nivelul anului 2012) prin intermediul cărora, în opinia investitorilor, a fost constituită una dintre cele mai favorabile scheme de stimulare a investițiilor în domeniul energiei regenerabile din Europa. Pe baza cadrului normativ stabilit anterior, reclamanții susțin că au investit în sectorul de energie regenerabilă construind mai multe parcuri fotovoltaice, însă, începând cu jumătatea anului 2013, reclamanții precizează că România a implementat o serie de măsuri adoptate prin mai multe acte normative care au avut efectul de a modifica regimul instituit în sectorul de energie regenerabilă, afectând în mod semnificativ și ireversibil investițiile acestora”, arată Ministerul Finanțelor, în urma unei solicitări economedia.ro.

În data de 20 februarie 2024, Tribunalul arbitral a dat dreptate companiilor și a obligat România la plata către reclamanți a sumei de 42,2 milioane de euro plus dobândă de la data 1 ianuarie 2022, respectiv 600.000 dolari costuri de arbitraj și aproximativ 3,5 milioane euro reprezentând cheltuieli de apărare (60% din total). Hotărârea împotriva României a fost luată cu 2-1.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close