Antena 3 CNN Politică România exporta "pe nimic" grâu și primește pâine congelată de 13 ori mai scumpă, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii

România exporta "pe nimic" grâu și primește pâine congelată de 13 ori mai scumpă, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii

România importă produse de patiserie de 13 ori mai scumpe, pe tonă, decât grâul exportat, a declarat duminică, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Simion a confirmat informația că 70% din produsele alimentare consumate în România vin din import.

România exporta "pe nimic" grâu și primește pâine congelată de 13 ori mai scumpă, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    31 Mai 2021   •   11:46

"Asta-i statistica, din păcate, ăsta este crudul adevăr. Noi prin planul național strategic 2021 - 2027 va trebui să corectăm în mod substanțial părțile deficitare.", a declarat secretarul de stat, la Digi24, 

"Va trebui să intervenim pe reproducția la porc și pasăre, avem nevoie la nivel național de cel puțin 195.000 de capete de scroafe, în așa fel încât să ne putem produce materialul genetic necesar, avem nevoie de reproducție la pasăre, avem nevoie de industrializare, din punctul meu de vedere suntem, ca tehnologie, la nivelul anilor 2010, din moment ce importăm produse de patiserie, produse congelate, produse prelucrate, biscuiți și nu numai, înseamnă că noi nu avem capacități de tehnologizare performante, și va trebui să intervenim în acest sens.

Va trebui să fim atenți la exportul de materie primă. La ora actuală noi importăm produse de patiserie de 13 ori valoarea pe tonă a grâului exportat, ceea ce nu este normal. Va trebui să nu mai exportăm sau să ajutăm industria în așa fel încât să putem să exportăm produse cu valoare adăugată mare. Industria alimentară va trebui ajutată să se retehnologizeze”, a spus Aurel Simion..

"Produci foarte greu și exporți pe nimic."

Secretarul de stat spune că balanța comercială pe alimente este negativă cu toate țările Uniunii Europene.

”Este și o politică greșită făcută de noi de-a lungul timpului, în 30 de ani. În același timp trebuie să luăm în calcul că o serie de produse pe care le importăm nu se cultivă la noi în țară, mă refer la cafea, banane, ananas, citrice, fructe tropicale.

Cea mai mare balanță negativă o are carnea de porc, din cauză că nu mai avem reproducție la porc, importăm aproape tot materialul genetic, și în al doilea rând suntem afectați puternic de pesta porcină africană.

Simion crede că în acest condiții pierd si consumatorii, care plătesc mai mult, pierd și fermierii care exportă materie primă.

„Produci foarte greu și exporți pe nimic....Vom vedea ce rămâne în planul de reziliență pentru agricultură. Putem să intervenim prin noul plan național strategic aplicabil din 2023 - 2027 în așa fel încât să corectăm exact problemele pe care le avem”.

×
Parteneri
Primele imagini cu criminalul de la Brăila. A fost filmat înainte de tragedie
x close